Ege Ambulans
Genel Sağlık Ağızda Başlar 05/12/2024

Diş Hekimi Burcu Yelken, ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, diş eti problemlerinin kalp krizi riskini artırdığının bilimsel olarak kanıtlandığını vurguladı. Yelken, “Genel sağlık ağızda başlar” diyerek ağız sağlığının vücuttaki pek çok sistemle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

Diş etinde meydana gelen enfeksiyonların tüm vücuda yayılabileceğini söyleyen Yelken, “Diş eti iltihapları tedavi edilmezse ciddi sistemik sorunlara yol açabilir. Özellikle diyabet gibi hastalıklar, diş sağlığıyla yakından ilişkilidir. Diyabet hastalarında diş sağlığının korunması, hastalığın kontrolünü kolaylaştırabilir. Aynı şekilde diyabetin kontrol altında olması da ağız sağlığını olumlu yönde etkileyebilir” dedi.

Hastalık Teşhisindeki Rolü

Ağız ve diş sağlığının birçok hastalığın teşhisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Diş Hekimi Burcu Yelken,  “Ağız ve diş sağlığı mide rahatsızlıklarının teşhisinde oldukça önemlidir. Bazı hastalarda dişlerin diş etine yakın yerlerinde aşınmalar ve ağız kokusu olabiliyor. Biz bu durumda hastada reflü olabileceğini ya da herhangi bir mide rahatsızlığının olma ihtimali olduğunu dile getirip alanında uzman bir hekime başvurmasını öneriyoruz. Dolayısıyla birçok hastalığın teşhisi ağızdan konulabiliyor veya şüphe uyandırabiliyor. Hamilelik döneminde ise hamile hastaların diş etlerinde ödem, kızarıklık ve kanama gözlemlenebiliyor. Hormonlar diş sağlığını büyük ölçüde etkiliyor. Hamilelik döneminde her türlü işlem yapılamayacağı için çocuk düşünen kişinin hamilelik öncesi ağız kontrolü yaptırması daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde dişlerde büyük kayıplar yaşanabilir. Diş kaybı yaşamak istemeyen hamile kişiler hamilelik sürecinde dişlerini düzenli olarak fırçalamalı ve ağız bakımını ihmal etmemelidir” dedi

Psikolojiyi de Olumsuz Etkiliyor

Ağız ve diş sağlığının genel sağlık açısından olduğu kadar psikolojik açıdan da oldukça önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Burcu Yelken, “ Diş eksikliği olan kişiler ya da dişlerinde birtakım deformeler olan kişiler psikolojik olarak da olumsuz yönde etkileniyorlar. Toplum içinde gülümsemekten ve hatta konuşmaktan çekinen kişiler dişleri yüzünden özgüven kaybı yaşayabiliyorlar” diye konuştu.

Sağlıklı Bir Ağız İçin Öneriler

Sağlıklı bir ağız için neler yapılması gerektiğinden bahseden Diş Hekimi Burcu Yelken, “Günde 2 ya da 3 kez dişlerin ideal bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Temizliğin ilk adımı diş fırçalama işlemi ile başlar. Fırçalama işlemi alt çene 1 üst çene 1 olmak üzere en az 2 dakika boyunca,  diş etinden dişe doğru süpürür şekilde 45 derecelik açıyla hafif baskı olacak şekilde yapılmalıdır. Bunun yanı sıra dişler günde 1 kez ara yüz fırçası ile de temizlenmeli ve 1 kez de diş ipi yapılmalıdır. Ayrıca herhangi bir problem yaşanmasa da altı ayda bir rutin diş kontrolüne gelinmesi, ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com