Ege Ambulans
Görme Engelli Sporcularımızın Başarıları Daha Fazla Görünürlük Kazanmalı28/02/2025

“Görme engelli bireyler, pek çok spor dalında profesyonel olarak yer alabilir ve ulusal ile uluslararası müsabakalara katılabilirler. Bu sporcular, "sesi görenler" olarak adlandırılır ve görme düzeylerine göre uzman göz hekimleri tarafından muayene edilerek B1, B2, B3 ve judo için J1-J2 kategorilerine ayrılırlar” diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu sınıflandırma, müsabakalara katılacak sporcuların adil bir şekilde yarışabilmesi için büyük önem taşır. B1 ve J1 kategorisinde yer alan sporcular, ışık algılayamayan veya bir elin şeklini hiçbir mesafeden fark edemeyen bireylerden oluşur. Görme eşeline göre yüzde 10 ve üzeri görme yetisi bulunan bireyler görme engelli spor kategorisinde yarışamazlar” dedi.

Hangi Spor Dallarında Yarışıyorlar?

Görme engelli sporcuların atletizm, futbol, futsal, goalball, halter, judo, satranç ve yüzme gibi çeşitli branşlarda yarıştıklarını dile getiren Dr. Kaçmaz, “Bu spor dalları, görme engelli bireylere özel olarak dizayn edilmiştir. Şüphesiz, goalball ve futsal, kamuoyunda daha az bilinen branşlardır. Goalball, 1946 yılında görme engelli gazilerin rehabilitasyonu amacıyla geliştirilen, zilli bir top ile oynanan spordur. Takımlar, rakip kaleye gol atmaya çalışır. 1976 Paralimpik Oyunları'nda tanıtılan goalball, 1980'den itibaren resmi paralimpik sporlar arasına girmiştir; Futsal, 5'er kişilik takımlar halinde oynanır. Bu oyunda, 4 oyuncu tamamen görme engelli (B1 kategorisi) olurken, kaleci B2 veya B3 kategorisinde yer alarak takımın yönlendirilmesine yardımcı olur” diye konuştu.

Görme engeline sebep olan hastalıklar hakkında bilgi veren Dr. Kaçmaz, “Görme engelli sporcularda en yaygın olarak Retinitis Pigmentosa (Tavuk Karası) hastalığı görülmektedir. Bunun yanı sıra Nistagmus (göz titremesi), Leber'in Herediter Optik Nöropatisi, Ano/mikroftalmi (göz küresinin gelişim bozuklukları), Kolobom, Oküler Albinizm, Kon Distrofisi ve Toksoplazma gibi hastalıklar da görme kaybına yol açabilmektedir” dedi.

Görme engelli sporcularımız, uluslararası arenada defalarca büyük başarılara imza atmıştır:

Bu büyük başarılara rağmen, görme engelli sporcularımızın daha fazla desteklenmesi ve tanıtılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Tülin Kaçmaz, “Onların mücadelesini ve azmini toplumun daha yakından tanıması, yeni sporcuların yetişmesine ve engelli bireylerin spora yönelmesine öncülük edecektir. Bu nedenle, görme engelli sporcularımızın başarılarını daha fazla görünür hale getirmek hepimizin sorumluluğudur” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com