Günümüz modern insanının gerek uzak gerekse yakın için gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulup daha konforlu bir görme ve yaşam kalitesini arzuladığına dikkati çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ Bu konuda kullanılan yöntemlerden biri de korneanın lazer ile yeniden şekillendirilmesidir. Her yöntem her hastaya uygun olmayabilir. Bu yüzden tedavi yöntemi hastanın durumuna göre belirlenmelidir” dedi. Prof. Dr. Kaan Ünlü görme kusurlarının tedavisinde sık kullanılan lazerli cerrahi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Excimer Lazer ( Femto Lasik )
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü tüm dünyada miyop, hipermetrop ve astigmatın düzeltilmesinde en sık kullanılan yöntemin Excimer Lazer olduğunu belirterek, “ Bu cerrahiye uygun olmayan gözlerde göz içerisine lens te yerleştirilebilmektedir” dedi.
Prof. Dr. Kaan Ünlü, kırma kusurlarının düzeltilmesinde çeşitli lazer yöntemlerinin (PRK, No-Touch, SMILE vb.) mevcut olmasına karşın dünyada sık kullanılan ve çok tecrübenin oluştuğu yöntemin LASİK olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünlü, “ Bu yöntemde operasyonlar modern sistemler kullanılarak bıçak (mikrokeratom) kullanılmadan Femto lazer yardımıyla gerçekleştirilir (i-LASİK). Bu cerrahinin önemli avantajı ‘güvenlik’ ve ‘hassasiyet’tir” dedi.
Wavefront Teknolojisi
Halk arasında ‘kartal gözü’ olarak ta adlandırılan bu teknoloji ile kişiye özgü lazer tedavisinin yapıldığını belirten Prof. Dr. Ünlü, “ Kişide miyop, hipermetrop ve astigmat dışında aberasyonların da düzeltilmesi görme kalitesini arttırmaktadır” dedi
Fakik Lens Tedavisi
Lazer tedavisine uygun olmayan miyop, hipermetrop ve astigmat olgularında fakik lens tedavisi (ICL) uygun bir alternatif olarak düşünülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ Geri dönüşümlü olan bu cerrahi ile yüksek miyop , astigmat ve hipermetroplarda başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gözün içerisine yerleştirilen bu lens saydamdır ve ömür boyu sorun çıkarmadan kalabilecek tıbbi bir malzemeden imal edilmiştir. Bu lensler ameliyat sonrası dışarıdan bakıldığında görülemez ve lensin gözdeki varlığı hasta tarafından hissedilmez. Bu lens, hastanın isteği doğrultusunda geri çıkartılabilmektedir” dedi.
Akıllı Lens Teknolojisi
Lazer tedavisine uygun olmayan olgularda kullanılabilen yöntemlerden birinin de akıllı lens teknolohisi olduğunu belirten Prof. Dr. Kaan Ünlü, “ Bu teknikte Femto lazer yardımıyla olgunun natürel lensinin yerine yeni bir göz içi lens yerleştirilir. Bu lens tek odaklı olabildiği gibi uzak, orta ve yakın odaklı (trifokal) da olabilir. Bu taktirde hastaya uzak ve yakında kesintisiz bir görme kazandırmak mümkündür. Her hasta bu ameliyata uygun olmayabilir. Hastaların işi, yaşı, sosyal hayatı, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önemlidir. Uygun hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatı gerçekleştiren hekimin tecrübesi ve kaliteli lens, ameliyat sonrası memnuniyette önemlidir. Ameliyat sonrasında görme 1-2 gün içinde normal seviyesine ulaşır. Bu yöntem ile uzak, yakın ve astigmat şikayetleri tedavi edilebilir” dedi.