Ege Ambulans
Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Engeller mi?28/02/2025

Göz kapağı düşüklüğü probleminin özellikle üst görüş alanını kısıtlayarak günlük yaşamı olumsuz etkilediğini dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz göz kapağı düşüklüğünün nedenlerini, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini anlatarak erken teşhis ve doğru tedavinin önemine dikkat çekti.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

“Göz kapağı düşüklüğü (ptozis), üst göz kapağının normalden daha aşağı seviyede konumlanmasıdır” diyen Dr. Akmaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu durum özellikle kapağın göz bebeğini kısmen ya da tamamen kapatmasıyla belirginleşir. Erken yaşta görülen göz kapağı düşüklüğü çocuğun görme gelişimini olumsuz etkileyerek "göz tembelliği" (ambliyopi) riskini artırabilir. Aynı zamanda, kapağın gözün üzerine baskı yapması astigmatizma gibi görme bozukluklarına da zemin hazırlayabilir. Yetişkin hastalarda ise sürekli kaş kaldırma ve başı arkaya atarak bakma gibi telafi edici duruşlar, boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bu tür kompansatuvar hareketler, yaşam kalitesini düşürdüğü gibi uzun vadede iskelet sisteminde sorunlara da yol açabilir.” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Göz kapağı düşüklüğünde tedavi yöntemlerinin hastanın yaşına, göz kapağı düşüklüğünün nedenine ve şiddetine göre değişiklik gösterdiğini belirten Dr. Akmaz, “ Cerrahi müdahale, kapağın uygun seviyeye getirilmesini sağlayarak görüş alanını açıyor ve estetik açıdan da özgüveni artırıyor. Ameliyat sonrası hastalar en çok trafik lambalarını, tabelaları ve özellikle üst raflardaki nesneleri daha rahat gördüklerini söylüyorlar” dedi.

Göz kapağı düşüklüğünün altında yatan kas veya sinir problemlerinin tespitinin önemine işaret eden Dr. Akmaz kapsamlı bir göz muayenesinin şart olduğunu belirtiyor.

Erken Teşhis Önemli

Tıbbın sunduğu olanaklar sayesinde, göz kapağı düşüklüğünden kaynaklanan görme engelleri ve estetik kaygıların büyük ölçüde giderilebildiğini kaydeden Doç. Dr. Berkay Akmaz, “Erken teşhis, uzman yönlendirmesi ve doğru tedavi planlaması ile hastalar hem konforlu bir görüş alanına kavuşuyor hem de günlük aktivitelerini daha kolay bir şekilde sürdürebiliyor” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com