Özel Net Göz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Behram Yıldırım Şimşek 30 yıldan beri dünyada güvenle uygulanan halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak bilinen Excimer Lazer sayesinde miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi (40 yaş sonrası yakını görme zorluğu )görme kusurlarından saniyeler içinde kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.
Kimlere uygulanır ?
Op. Dr. Şimşek “ Excimer Lazer yöntemi 18 yaş ve üzeri olan, gözlük dereceleri son 1 yılda 0,5 dioptriden (numara) fazla değişmemiş olan hastaların ayrıntılı göz muayenesi ve tetkikleri yapılarak kornea kalınlıkları ölçülüp operasyona uygun olup olmadıklarına hekim tarafından karar verilir. Gözün numarası 20 ila 45 yaş arasında fazla değişiklik göstermez. Bu yüzden eğer katarakt başlamadıysa 60 yaşına kadar Lazer uygulanabilir.” dedi.
Excimer Lazer Yöntemleri
FDA onaylı güvenli bir teknoloji olan Excimer Lazer i aşağıdaki gibi gruplayabiliriz.
Relex Smile: SMILE Lazer uygulaması günümüzde gelişmiş refraktif (görüş düzeltme) lazer uygulamasıdır. No Touch Lazer ve LASIK Lazer uygulamalarının avantajlı yönlerinin tamamını uygulama imkanı vermektedir. Ayrıca İnce kornealarda ve yüksek numaralarda uygulanabilmektedir. İşlem sonrası 1 saat gözde hassasiyet, yanma,batma sulanma görülür. Göz kuruluğunun yaşanmadığı tek lazer yöntemidir. Göz doktorunun dokuyu ayırması veya kesmesi söz konusu değildir. 2-3 mm lazer kesisi ile üç boyutlu bir uygulamadır. Uygulamanın ertesi günü kişiler iş ve sosyal yaşamlarına dönebilirler. Yakın dövüş sporları, temas sporları ve ekstrem sporlarla uğraşanlar için tek seçenektir.
Lasik: Korneanın yüzeyinde ince bir zar oluşturulur, kaldırılarak Kornea yüzeyine lazer uygulanır. Zar tekrardan kapatılır ve doğal bir bandaj gibi göz korunmuş olur. 3-4 saat yanma, batma ve sulanma yaşanmaktadır.
PRK –Lasek: Korneanın üstündeki epitel doku sıyrılıp Lazer, hastanın korneasına direkt uygulanır. Operasyon sonrası kornea yüzeyini korumak amacıyla 3-4 gün kontakt lens takılmaktadır. İşlem sonrası 3-5 gün ciddi ağrı, yanma, batma ve sulanma yaşanmaktadır.
Göz numarası tamamen sıfırlanır mı?
Göz görebildiği maksimum seviyede gözlüksüz görür. Her gözde hastanın görüşünü etkilemeyen numaralar olabilir. Geri dönüş olabilirliği muayenede ortaya çıkar. Bu durumda hasta bilgilendirilir, onayı dahilinde uygulama yapılır.
Lazer körlüğe neden olur mu ?
Lazer göz ameliyatı olmayı düşünüp de olmaya çekinenlerin korkularından biride budur.
Körlük hiçbir zaman yaşanmaz. Bizi endişelendiren ama hiç karşılaşmadığımız enfeksiyondur.
Lazer tedavisi olmuş hastaya tekrar lazer uygulanır mı ?
Gözün saydam tabakası (kornea) kalınlığı uygun ise işlem tekrarlanır. Genellikle gerek duyulmaz.