Ege Ambulans
Gözlükten Bağımsız Bir Yaşam Mümkün mü? 25/03/2025

Kataraktın, göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucu ortaya çıkan ve görme yetisini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, “Yaşlanma, genetik faktörler, uzun süreli UV ışınlarına maruz kalma, diyabet ve kullanılan bazı ilaçlar göz merceğinin yapısını bozarak bulanık görmeye neden olabilir. Katarakt hastaları genellikle bulanık görme, ışığa hassasiyet, renklerin soluk görünmesi, gece görüşü bozuklukları ve okuma gibi aktivitelerde zorluklarla doktora başvururlar” diyerek katarakt tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Katarakt Tedavisi ve Göz İçi Mercek Seçenekleri

“Kataraktın tek tedavisi cerrahi operasyondur” diyen Dr. Saklamaz, “Ameliyat sırasında, matlaşmış doğal göz merceği çıkarılarak yerine yapay bir göz içi merceği yerleştirilir. Fakoemülsifikasyon yöntemiyle gerçekleştirilen bu operasyon hızlı bir iyileşme süreci sunar. Ancak en önemli nokta, ameliyat sırasında kullanılacak göz içi merceğinin seçimidir. Geleneksel mercekler yalnızca uzak veya yakın mesafeyi net görmeyi sağlarken, trifokal göz içi mercekleri sayesinde hastalar hem uzak hem yakın hem de orta mesafede net bir görüş elde edebilirler” dedi.

Trifokal Mercekler Kimler İçin Uygundur?

“Trifokal mercekler, gözlük kullanmak istemeyen ve daha aktif bir yaşam süren hastalar için idealdir” diyen Dr. Saklamaz sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle araba kullanan, bilgisayar ekranına bakan veya kitap okuyan hastalar için büyük bir konfor sağlar. Ancak şiddetli göz kuruluğu, retina hastalıkları, diyabet veya kornea yapısı uygun olmayan hastalar için uygun olmayabilir. Trifokal merceklerin uygunluğu, detaylı bir göz muayenesi sonrası belirlenebilir.”

Kişiye Özel Seçilmeli

Dr. Saklamaz, her hasta için en iyi göz içi merceği seçiminin, göz yapısına, yaşam tarzına ve beklentilere bağlı olduğunu belirterek, “Trifokal mercekler bazı hastalar için mükemmel olsa da, monofokal (tek odaklı) ve torik (astigmat düzeltici) mercekler gibi seçenekler bazı hastalar için daha uygun olabilir. Önemli olan, her hasta için en uygun merceğin bireysel olarak belirlenmesidir” dedi.

Ameliyat Sonrası Süreç

Katarakt ameliyatı sonrası, hastaların hızlıca günlük yaşamlarına dönebileceğini söyleyen Dr. Saklamaz, “İlk birkaç gün boyunca ağır kaldırmaktan ve gözü zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Göz hijyenine dikkat edilmeli ve doktorun verdiği göz damlaları düzenli kullanılmalıdır. Gözün yeni merceğe uyum sağlaması birkaç haftayı bulabilmektedir” diye konuştu. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com