40 dereceyi aşan sıcak havalarda sağlık için yapılması gereken önemli şeylerden birisi su içmek. Artan sıvı kaybı halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği bilinç kaybı gibi komplikasyonlara sebep olabiliyor.
Kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir seviyede olması gereken hastaların kendilerine çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, “ bu hastalar günlük alması gereken sıvı miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almalıdır" diyor...
Gün içerisinde çeşitli yollarla dışarı atılan sıvı, yediğimiz yemekler, içtiğimiz su/ sıvılar ile yerine koyulduğunu belirten Op. Dr. Yıldırım “ Yaz günleri gibi havanın sıcak olduğu zamanlarda özellikle terleme ile daha fazla sıvı kaybederiz. Sıvı kaybı özellikle yaşlılarda ve bebeklerde daha belirgin olur. İshal, kusma gibi olağan dışı sıvı kayıpları yaşlı ve çocuklarda çeşitli sorunlara yol açabilir.”
Bilinç Kaybı Yapabilir
Dr. Yıldırım, “ Su kaybının belirtisi susuzluk, halsizlik ve ağız kuruluğudur.. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar. Bu bozuklukları tedavi etmektense önlemek her zaman hem daha kolay hem de daha ucuzdur. Bu nedenle özellikle kalp, böbrek veya karaciğer gibi sıvı dengesinin belirli bir dengede olması gereken hastalar kendilerine çok dikkat etmeli, almaları gereken sıvı miktarını doktorlarına sormalıdır. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almaları yeterlidir.” dedi.