Dermatoloji Uzmanı Dr. Füsun Güven güneş ışınlarının insan hayatı üzerine çok yararlı etkilerinin olmasının yanında, güneş yanığı, toksik ve alerjik reaksiyonların, deri kanseri oluşumu, deri yaşlanması ve bağışıklık sistemi baskılaması gibi olumsuz etkilerinin de olduğunu söyledi. Dr. Güven güneş ışınlarının zararlarına karşı uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.
11.00-15.00 Arasına Dikkat
Ozon tabakasındaki incelmeler, iklim değişimleri gibi ekolojik olayların ultraviyolenin olumsuz etkilerini daha da arttırdığını belirten Dr. Güven, “Güneşten gelen ultraviyole ışınları UVC, UVB, UVA olarak üçe ayrılır. UVC’nin tamamı, UVB nin bir kısmı üst atmosferdeki ozon tarafından filtrelenir, yeryüzüne ulaşamaz. Dünya yüzeyine ulaşan ultraviyole ışınları gün boyunca değişiklik gösterirler. Saat 11:00 – 15:00 aralığında günlük ultraviyolenin %60 kadarı yere ulaşır.”
Ultraviyole ışınları deriden daha aşağı tabakalara geçmezler
Dr. Güven ultraviyolenin şiddeti; deniz seviyesinden yükseklik, ekvatora yakınlaşma ve yansıma ( kar, kum, deniz ) ile artığını kaydederek, gölgede kalma ve havanın bulutlu olması güneşten gelen direkt ultraviyoleyi engellese de gökyüzünde dağılan ultraviyoleye engel değildir.” Dedi. Ultraviyole ışınlarının deriden daha aşağı tabakalara geçemediklerini ve deride dalga boyuna göre penetre olduklarını belirten Dr. Güven, “ UVA derinin derinliklerine kadar ulaşabilirken, UVB nin çoğunluğu epidermis tarafından emilir. İnsan derisinin UVB ışınına verdiği akut yanıt eritem (kızarıklık ), ödem (şişlik), renk koyulaşması, deride kalınlaşma ,D vitamini sentezini içermektedir. Uzun vadede UVB yanıtları ise foto yaşlanma bağışıklık sistem baskılanması ve kansere zemin hazırlayan deri lezyonu oluşturmaktadır.” dedi
Güneş Yanıkları
Güneş yanıklarının UVB ışını tarafından oluşturulan toksik bir reaksiyon olduğunu kaydeden Dr. Güven, “ yanık şiddeti, deri tipi, güneşte kalınan süre, bulunan yer ile ilgilidir. Güneş yanığı sonucu kızarıklık, şişlik, acı, halsizlik, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, dolaşım bozukluğu oluşabilir. Ultraviyole, bronzlaşma olarak tanımlanan deri pigmentasyon artışına yol açarken epidermis ve dermisteki hücrelerinin DNA sına zarar vererek çeşitli deri kanserleri gelişmesinde doğrudan rol oynar. Uzun süreli olarak güneş ışınına maruz kalma bu olayları hızlandırır. Melanom gelişiminde tekrarlayarak deride yanık oluşturacak şiddette ultraviyole ışınlarına maruz kalmak önem taşır. Çocuk ve genç erişkinlerde daha dikkatli olunmalıdır.”
Nasıl Korunacağız?
Güneş ışınlarının zararlı etkileri hakkında da bilgiler veren Dr. Güven şunları söyledi: “Yeryüzüne ulaşan güneş yoğunluğunun en fazla olduğu 11:00 – 15 :00 saatler arasında güneşe çıkmamak , uzun süre güneşte kalmamak , güneş ışığının giysilerle bloke edilmesi ve güneşten koruyucu ürünlerin kullanılması önem taşır. Yeni üretilen güneşten koruyucular UVB ve UVA ya karşı etkin bir koruma sağlamaktadır. Hayatın ilk 18 yılında düzenli olarak koruyucu kullananların deri kanseri sıklığı %78 oranında azaldığı ve melanomu kısmen engelleyebileceği çeşitli yayınlarda bildirilmektedir”
Has Ajans