Ege Ambulans
Hemoroid Hakkında Bilinmesi Gerekenler23/05/2018

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığı toplumda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Medical Park İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Prof. Dr. Şükrü Boylu, hemoroid hakkında bilinmesi gerekenleri 5 soruda cevapladı.

1- Hemoroid nedir?

Anal kanal dediğimiz makat bölgesinde iç ve dış kısmında oluşan genişlemiş damarsal yapılara hemoroid denir. Kan akması anlamına gelir. Sık görülür ve toplumda %58-86 arasındadır.

2- Hemoroid belirtileri nelerdir?

Tuvalet esnasında veya sonrasında kanama, ağrı ve ele gelen memelerdir. Kanama parlak kırmızı renktedir ve sadece tuvalet sırasında oluşur. Mukuslu akıntı, kaşıntı eşlik edebilir.

3- Hemoroid oluşumunun nedenleri nelerdir?

Başlıca etken ıkınmadır. Devamlı kabızlık, lifli gıdalardan fakir beslenme, mesleki nedenler, şişmanlık, ishal, öksürük, gebelik gibi karın içi basıncını artmasına yol açan etkenler rol oynar.  Bu toplardamar yapılarındaki basıncın artmasına yol açarak damarların genişlemesine ve sarkmasına neden olur. Hemoroid gelişmesi ve ana bulgusu kanama bulguları varsa kalın barsakların endoskopik kontrolü önem taşır. Kötü huylu bir tümör, iltihabi barsak ve divertikül hastalığı ekarte edilmelidir.

4- Hemoroid tedavisi nasıl olur, tekrarlama riski var mıdır?

Düzenli günlük tuvalet alışkanlığı, bol su içme, kabızlığı giderme, pansuman banyoları yapma ve anal kanalın koruyacak, ağrıyı azaltacak iyileşme zemini hazırlayacak krem ve fitiller kullanma ile tedavisine başlanır. Toplardamarların genişliğini azaltacak ilaçlarda kanama oranını hızla azaltır. Tıbbi tedavi ile hemoroidlerin tamamen ortadan kalkması, tam iyileşme söz konusu değildir. Tekrarlama riski her zaman vardır, hazırlayıcı faktörler kontrol edilemediği zaman tekrarlar. Hemoroidlerin ele gelen memelere yol açması ve tuvalet sonrası hemoroidlerin dışarıda kalıp ağrıya yol açan karakter kazanması, tıbbi tedavi ile sonuç alınamaması cerrahi tedavinin düşünülmesini gerekli kılar. Cerrahi tedavide soruna yol açan hemoroidal pakeler çıkarılır. 

5- Hemoroid hastalarının beslenme düzeni nasıldır, hangi yiyecekleri yemekten çekinmelidirler ve özellikle dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dışkının yumuşak kalması ve barsak hareketlerinin yeterli olmasını sağlayan bol lifli gıda ve bol sıvı tüketmektir. Besinleri çeşitlendirmek, kabuklu tahıl gibi lif içeriklerinin yüksek olması, mutlaka kahvaltı yapılmasına özen gösterilmesi, baklagillerden seçilmiş yemekler, günlük taze meyva sebze, öğünlerde probiotikten zengin yoğurt önemlidir. Hazır gıdalardan, meyva sularından ve  lifsiz konsantre gıdalardan kaçınılmalıdır. özellikle bol su alınımına ve tercihan kahvaltı sonrası aynı saatte düzenli tuvalete çıkmaya özen gösterilmelidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com