Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ercan Pınar her geniz eti büyümesinin ameliyat nedeni olmadığını belirterek geniz eti ameliyat öncesinde muayenenin çok iyi yapılması gerektiğini ve geniz etinin çocuğun yaşam konforunu bozuyorsa alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ercan Pınar geniz eti ile ilgili olarak anne ve babaların merak ettiği soruları yanıtladı.
Geniz eti nedir? Geniz eti üst solunum yollarında bulunan bir lenfoid organdır. Dolayısıyla bir lenfoid organ olduğu için vücut bağışıklık sisteminde rol oynamaktadır.
Geniz eti ameliyatı hangi durumlarda yapılmaktadır? Her geniz eti büyümesinin değişik nedenleri mevcuttur. Biz geniz etinin büyümesini üç nedenle ameliyat etmekteyiz. Birincisi ciddi derecede çocukta uyku apnesine yol açtığı zaman, ikincisi sık sık orta kulak iltihaplarına neden olduğu zaman, üçüncüsü de orta kulakta sıvı biriktirdiği zaman. Östaki tüplerimiz genize açılmaktadır. Geniz eti bazen bu östakinin çalışmasını bozup kulakta sıvı birikimine neden olmaktadır. Bu durumda da yine geniz eti ameliyatı direk yapmıyoruz. Verilen tıbbi tedavilere rağmen bu orta kulaktaki sıvının geçmemesi durumunda bir geniz eti ameliyatı ile beraber kulağa tüp uygulaması yapabilmekteyiz.
Her geniz eti alınmalı mıdır? Her geniz eti ameliyat nedeni değildir. Geniz eti her doğan çocukda vardır. Geniz eti bir lenfoid organdır ve belirli bir süre sonra kaybolmaktadır. Özellikle on - on iki yaşlarında geniz eti küçülerek kaybolmaktadır. Bu nedenledir ki geniz etinin hafif bir büyümesi , hafif bir burun tıkanıklığı yaratması kesinlikle ameliyat nedeni değildir. Geniz eti ancak ve ancak çocukta ciddi solunum problemine neden olacak uyku apnesine, sık orta kulak iltihabına ve orta kulakta sıvı birikmesine neden oluyorsa ameliyat edilmelidir.
Geniz eti muayenesi nasıl yapılmaktadır? Geniz etinin büyüklüğü özellikle kamera sistemiyle endoskopik muayene ile belirlenmektedir. Bu muayenede geniz etinin, geniz bölgesini yüzde kaç kapadığı görülmektedir.
Geniz eti büyümesinin nedenleri nedir? Geniz eti büyüklüğünün değişik nedenleri vardır. Alerjik sebepler bunların en başında gelir. Nazal mukoza alerji ile şiştiği zaman geniz eti de şişmektedir. Bu hastalara da ameliyat önerilmez. Çünkü hasta olan burun mukozasıdır. Burada bir takım tedaviler uygulanarak alerji baskılanıp geniz eti büyüklüğü de baskılanmaktadır.
Ameliyat nasıl yapılmaktadır? Bu ameliyat kesinlikle genel anestezi ile yapılmalıdır. Ortalama 30-45 dakika kadar sürmektedir. Geniz eti ameliyatında kullandığımız çeşitli teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerden hastaya en uygun olanı hekim tarafından seçilmeli ve ameliyat yapılmalıdır.
Ameliyat sonraki süreç nasıl geçmektedir? Ameliyattan bir gün sonra çocuklar istediğini yiyip içebilir. Bademcikler alınmadığı için bir hafta on gün yumuşak diyet yapılacak bir durum söz konusu değildir.
Bademcik ameliyatı ile aynı anda yapılabilir mi? Eğer çocukta sık bademcik enfeksiyonu varsa bademcikler de aynı ameliyat ile alınabilir. Eğer bu durum söz konusu değilse, bademciklerin yerinde kalması daha doğru olacaktır.