HPV veya insan papilloma virüsünün, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere neden olabilen yaygın bir virüs olduğunu belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, “ 11-12 yaşlarında HPV aşısı ile çocuğunuzu bu kanserlerden koruyabilirsiniz. Ülkemizde cinsel özgürlügün daha rahat olduğu bu dönemde hpv enfeksiyonunda çok büyük artış görülmekte. Neredeyse herkes hayatlarının bir noktasında HPV ile karşılaşacaktır” dedi.
HPV türleri
100'den fazla farklı HPV türü olduğunu kaydeden Op. Dr. Mustafa Göztok, “ Çoğu aslında zararsızdır Bazıları genital siğiller gibi sorunlara neden olabildiği gibi bazı tipler kadınlarda rahim ağzı kanserine yola açar. Rahim ağzı kanseri olan kişilerin yüzde 90’ınında HPV virüsü saptanmış olup HPV’ye maruz kalan kadınların yüzde 5-10’unda rahim ağzı kanseri gelişmektedir” diye konuştu.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV’nin genellikle vajinal, anal veya oral seks gibi cinsel aktiviteler sırasında ten tene temas yoluyla yayıldığını söyleyen Op. Dr. Göztok, “ Enfekte bir kişi hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir fakat bulaştırıcılığı devam ettirir. Cinsel ilişki çeşitliliğine göre HPV virüsü ağız, yutak, ve anogenital bölgelerde siğil oluşumuna neden olur ve bu siğiller tedavi edilmezse ilerleyen zamanda kansere dönüşebilir” şeklinde konuştu.
HPV Aşısı
HPV aşısı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Göztok, “ Doktorunuz sizi her iki HPV tipinden (genital siğil ve kansere neden olan) korumak için aşı yapabilir. Tüm erkek ve kız çocukları 12 yaşından 26 yaşına kadar aşılanabilir. Gençler aşılarla daha iyi korunur ve 14 yaşına kadar sadece 2 doz ve daha büyük gençler için 3 doz gerekir” dedi.
HPV Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde HPV’ye etkili bir ilaç bulunmadığını belirten Op. Dr. Mustafa Göztok, “ HPV’ nin oluşturduğu siğiller yakılarak, dondurularak ya da çeşitli kremler ile tedavi edilebilirler. rahim ağzı kanseri olana kadar hpv virüsü bulgu vermeyebilir bu yüzden kadınların mutlaka yıllık jinokolojik muayenesini yaptırması gerekir.
Bilgi ve Randevu İçin Tıklayın