Ege Ambulans
HPV’den Korunmak İçin Tarama Testleri ve Aşı Yeterli mi?01/10/2024

HPV aşısı ve yapılan düzenli tarama testleri sayesinde rahim ağzı kanserinin önemli ölçüde engellenebileceğini belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz HPV (Human Papilloma Virus) hakkında bilgi verdi.

HPV Nedir?

HPV’nin rahim ağzı kanseri için önemli risk faktörlerinden biri olduğunu söyleyen Op. Dr. Neslihan Gürbüz ,  “ HPV’nin bazı türleri (özellikle HPV 16 ve 18) rahim ağzı kanserine yol açabilir. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, dünya genelinde serviks kanserinin başlıca nedeni olarak kabul edilir. Ancak her HPV enfeksiyonu kanserle sonuçlanmaz; bağışıklık sistemi genellikle bu virüsü temizler. Yine de, uzun süreli ve yüksek riskli HPV enfeksiyonları kansere neden olabilir.  HPV, cinsel yolla bulaşan virüsler grubudur. 100’den fazla türü vardır. Bunların bazıları genital bölgede enfeksiyonlara neden olabilir. HPV’nin yüksek riskli türleri, rahim ağzı, vulva, vajina, penis ve anüs gibi bölgelerde kanser riskini artırabilir. En yaygın yüksek riskli türler HPV 16 ve HPV 18’dir ” dedi.

HPV ve Rahim Ağzı Kanseri İlişkisi

HPV enfeksiyonunun  genellikle kendiliğinden iyileştiğini belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ HPV genellikle kendiliğinden geçse de özellikle yüksek riskli HPV türleri ile enfekte olmuş kişilerin bağışıklık sistemi virüsü yeterince etkili bir şekilde temizleyemezse, virüs hücrelerin DNA’sına zarar verebilir. Bu zarar, zamanla hücrelerin anormal bir şekilde büyümesine ve kanser gelişimine yol açabilir. HPV enfeksiyonu rahim ağzında kanser öncesi (prekanser) değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler servikal displazi olarak adlandırılır ve üç aşamada sınıflandırılır: düşük dereceli (LSIL) ve yüksek dereceli (HSIL) displazi. Yüksek dereceli displazi, tedavi edilmezse kanserleşme riski taşır. Prekansere dönüştüğünde, rahim ağzında anormal hücrelerin birikimi zamanla kanserleşebilir. Bu süreç genellikle yıllar sürebilir ve düzenli tarama testleri sayesinde erken aşamada tespit edilebilir” açıklamasında bulundu. 

Risk Faktörleri ve Korunma

Birden fazla cinsel partner veya erken yaşta cinsel ilişkiye başlama gibi durumların HPV enfeksiyonu riskini arttırabileceğini söyleyen Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Çok eşlilik en başlıca risk faktörüdür. Bunun yanı sıra sigara kullanımı da HPV enfeksiyonlarının rahim ağzı kanserine dönüşme riskini artırabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, HPV enfeksiyonlarına karşı daha hassas olabilir. HPV’den korunmak için HPV aşısı yapılabilir. Aşı, yüksek riskli HPV türlerine karşı koruma sağlar ve rahim ağzı kanserinin önlenmesine destek olur. Aşının genellikle genç yaşlarda yapılması önerilir ancak aşı her yaşta da uygulanabilir. Pap smear testi (servikal smear testi) ve HPV testi sayesinde rahim ağzındaki anormal değişiklikler erken aşamada tespit edebilir. Bu testlerin düzenli yapılması, kanser gelişimini önleyebilir veya erken evrede tedavi edilebilir. HPV enfeksiyonları ve rahim ağzı kanseri riskini tespit etmek ya da önlemek için düzenli sağlık kontrolleri ve aşılar oldukça önem arz eder ” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com