Ege Ambulans
İdrar Kaçırma: Kadınların Konuşmakta Zorlandığı Bir Sorun01/10/2024

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaygın bir sorun olduğunu ve hayat kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan idrar kaçırmanın farklı tipleri ve nedenleri olduğunu belirterek hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Doğum, yaşlanma, obezite, hormon değişiklikleri ve sağlık sorunlarının (diyabet, nörolojik hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonu) kadınlarda idrar kaçırmayı etkileyen başlıca etkenler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Murat Arslan, “Toplumda her 4 kadından biri bu problemi yaşayabiliyor. Kadınlar genellikle idrar kaçırdıklarını söylemeye çekiniyorlar. Hatta çoğu kadın bu durumu gizliyor. İdrar kaçırma problemi kadınların hayat konforunu ciddi oranda bozuyor. Bu yüzden hastaların bu problemi kontrol altına alabilmeleri ve tedavi olabilmeleri açısından üroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir” dedi.

İdrar Kaçırma Çeşitleri

İdrar kaçırmanın yaşla birlikte artış gösterdiğine değinen Prof. Dr. Murat Arslan, “ İdrar kaçırmanın çeşitli tipleri vardır ve bunların her birinin tedavisi farklıdır. Öksürüp hapşırmakla, hareket halinde iken ya da oturup kalkarken oluşan idrar kaçırma haline stres tipi idrar kaçırma adı verilir. Hastaların ani (urge) idrar hissi geldiğinde idrarını tutamayıp kaçırması durumuna aşırı aktif idrar kaçırma, mesanenin kapasitesinin üzerinde dolması sonucu idrar kaçması durumuna taşma idrar kaçırma ve birden fazla idrar kaçırma şeklinin aynı anda olmasına miks tip idrar kaçırma adı verilir ” diye konuştu.

Kişiye Özel Tedavi

Kadınlarda idrar kaçırma probleminin oluşmasını etkileyen faktörler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Murat Arslan, “ Özellikle çok doğum yapmak, obezite, sigara kullanımı, menopoz dönemi, vajinal yolla ve zor doğum yapmak kadınlarda idrar kaçırmayı etkileyen bazı faktörler arasındadır. Tüm bunların yanında sağlık sorunları (diyabet, nörolojik hastalıklar ve idrar yolu enfeksiyonu) da önemlidir. Kadınlarda idrar kaçırmanın çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bu yüzden hastalığın tanısı doğru konulmalı ve kişiye özel bir tedavi planı hazırlanmalıdır. Pelvik taban egzersizleri (Kegel egzersizleri), davranışsal tedaviler (İdrar alışkanlıklarının düzenlenmesi, mesane eğitimi), diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri (kilo verme, sigara bırakma, kafein ve alkolden kaçınma) ve kaçırma tipine uygun medikal tedaviler mesane sağlığını olumlu etkiler ve idrar kaçırmayı azaltıp engelleyebilir.

İdrar Kaçırmada Cerrahi Tedavi

Stres tipi idrar kaçırma tedavisinde medikal ve cerrahi seçeneklerden yararlanıldığını söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “ Medikal tedavi ile sonuç alınamayan kadınlarda yüzde 85-90 oranında etkili olan TOT ameliyatı önerilmektedir. Kasıktan 2 mini delikten girilerek yapılan ameliyatta idrar yoluna özel bir bant konur. Müdahale süresi ortalama 20 dakika kadar sürer ve kişi ameliyattan 1 gün sonra taburcu olabilir. Konulan bant sayesinde idrar kaçırma şikayeti hafifler. Etkinin tam olarak görülmeye başlanması için 2-3 hafta geçmesi gerekir. Bu süre boyunca ağır işlerden ve cinsel hayattan uzak durulmalıdır. TOT ameliyatı dışında kapalı laparoskopik cerrahi ile de tedavi gerçekleştirilebilmektedir.  Laparoskopik cerrahi ile karın bölgesindeki tüm organlar en sağlıklı yerlerine oturtulur ve üretranın (idrarı, idrar torbasından dışarı taşıyan dış idrar kanalı) gerekli yerlerine dikiş atılarak sabitlenme sağlanır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com