Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinde sinir taşıma ameliyatı hakkında şu bilgileri verdi: “Erişkin bir hastada ilk kez 1983 yılında uygulanan gırtlağa iki taraflı sinir taşıma ameliyatı, iki taraflı ses teli felci tedavisinde yaklaşık 40 yıllık geçmişe sahip bir tedavidir. Ancak uygulanan ilk hastalarda başarısız olan bu ameliyat, iki taraflı ses teli felci hastalarında çok tercih edilmemiştir. 90’lı yıllarda lazer ile nefes açma ameliyatı (transvers kordotomi/parsiyel aritenoidektomi) ile başarılı sonuçlar elde edilmesi ile “sinir taşıma ameliyatı” rafa kaldırılmış ve bu nedenle günümüzde iki taraflı ses teli felcinin tedavisinde halen sıkça tercih edilen etkin tedavi yöntemi lazer ile nefes açma ameliyatıdır” dedi.
İki Taraflı Ses Teli Felci
İki taraflı ses teli felcinin genellikle, guatr ameliyatı olarak bilinen “tiroidektomi” ameliyatı sırasında her iki ses teli sinirinin de hasarlanması sonrasında geliştiğini kaydeden Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Hastaların temel şikayeti nefes darlığıdır. Ses kısıklığı, felcin geliştiği erken dönemde vardır ancak zamanla ses kısıklığı düzelir bunun aksine nefes darlığı artar. Nefes darlığı artan bu hastalarımız, gündelik işlerini yapmakta, merdiven çıkmakta zorlanırlar ve uyku sırasında aynı evde yaşayanları rahatsızlık verecek düzeyde ses çıkarırlar. İşte bu şikayetleri olan hastalar ses tellerine uygulanan nefes açma ameliyatları için uygun adaydırlar” şeklinde konuştu.
Sinir Taşıma Ameliyatı
Sinir taşıma ameliyatında hasar gören kopmuş sinirlerin, boyundaki başka sinirler kullanılarak uç uca dikilmek suretiyle onarıldığını belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Bu nedenle kapalı olarak ağız içinden girilerek yapılan lazer ile nefes açma ameliyatının aksine sinir taşıma ameliyatı boyundan kesi yapılarak uygulanır. Sinir onarımı daha uzun zaman gerektirdiğinden sinir taşıma ameliyatları lazer ile nefes açma ameliyatına göre çok daha uzun sürmektedir ve hastaların ses ve nefeslerindeki iyileşme için 6 ay beklemeleri gerekmektedir. Tüm bu dezavantajlara rağmen sinir onarımı çok daha fizyolojik bir tedavi şekli olduğu için hastaların nefesi düzeltilirken seslerinin bozulmaması beklenmektedir. Bu nedenle de bazı merkezlerde bu ameliyatla ilgili çalışmalar yapılmakta ve cerrahi teknik her geçen gün geliştirilmektedir. Literatürde bu konuda henüz çok az veri vardır ve bu konuda yapılacak daha çok çalışma ile sonuçların desteklenmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Lazer İle Nefes Açma Ameliyatı
İki taraflı ses teli felci hastalarının tedavisinde “lazer ile nefes açma ameliyatı” ilk sırada yapılan ameliyat olmaya devam edecektir, diyen Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Çünkü şu anda hastaların hemen hepsinde uyguladığımız bu ameliyat boyunda herhangi bir kesi yapmadan ağız içinden girilerek yapılmaktadır. Lazer ile nefes açma ameliyatı 1 saat gibi kısa bir sürede yapılmakta ve en önemlisi de hastaların nefesleri ameliyattan hemen sonra açılmaktadır” dedi.