İnmemiş testis sorununun erken doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nergül Çördük, inmemiş testis tedavisinin ihmal edilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Çördük ailelerin, bebeklerinde ya da çocuklarında böyle bir şüphe olması halinde çocuklarını bir çocuk cerrahisi uzmanına muayene ettirmelerinde yarar var” dedi.
Anne karnındaki erkek bebeğin yumurtalıklarının (testisler) karın içinde böbrek komşuluğunda gelişmeye başladığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Doç. Dr. Nergül Çördük, “ Testisler bir yandan gelişmeye devam ederken bir yandan da aşağıya doğru göç ederek kasık kanalından geçer ve doğumdan kısa bir süre önce torbaya (skrotum) yerleşirler. Testislerden birinin ya da daha nadir olarak ikisinin bu iniş yolu üzerinde bir yerde takılması, inişini tamamlayıp torbaya yerleşememesine inmemiş testis denir.” dedi.
Prematüre Bebeklerde Daha Sık
Zamanından önce doğan (prematüre, özellikle 35 haftadan küçük) bebeklerde görülme sıklığının yüzde 60-70'leri bulduğunu belirten Doç. Dr. Çördük, “ Zamanında doğmuş bebeklerde genel olarak görülme oranı yüzde 4'dür. Altı ayın sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Bir yaşından sonra inmemiş testis görülme oranı yüzde 1'in altına inmektedir. İnmemiş testis, yüzde 60 sağ tarafta, yüzde 30-35 sol tarafta görülmektedir. Yüzde 10-15 oranında da her iki testis de inmemiş olabilir. Torba (skrotum) gelişmemiş ve boş olarak gözlenebilir. Bir ya da iki testis torbada ele gelmez. Torbada testis izlenmez iken kasıkta bir şişlik, kitle görülebilir.” dedi.
İnmemiş testiste ne gibi sorunlar olur ?
Testislerin normal gelişip büyüyebilmeleri için vücut ısısına göre daha düşük ısıda bulunmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Çördük, “ İnmemiş testislerin yüksek ısıdan etkilenerek fonksiyonlarının bozulduğu düşünülmektedir. İnmemiş testis varlığı fertilite oranını düşürmektedir. Yani ileride çocuk sahibi olma şansını azaltır. Özellikle iki taraflı inmemiş testisi olan kişilerin çocuk sahibi olma şansları çok düşmektedir. Bir diğer önemli sorun, inmemiş testislerde erişkin dönemde kanser gelişme oranının artmış olmasıdır. Testisin indirilmesi bu olasılığı azaltmaz. Ancak indirilmeyen testislerde kanser tanısında gecikme riski yüksektir.
Ayrıca, inmemiş testis ile birlikte kasık fıtığı (inguinal herni) görülme oranı da daha yüksektir.
Torbaya yerleşmemiş testislerin torsiyon (damarlarında dönme nedeniyle çürüme riski olma durumu) ve travmaya maruz kalma ihtimalleri de daha yüksektir. İnmemiş testis olan çocukta psikolojik sorunlar da gözlenebilir.
İnmemiş Testis Tedavisi
Doğduktan sonra inmemiş testis saptanan bebeklerde, altı ay testisin kendiliğinden inmesinin beklendiğini belirten Doç. Dr. Nergül Çördük, “ İnmeyen testislerin bir yaş civarında ameliyat ile indirilmesi gerekir. Bebeklerde inmemiş testisin olduğu tarafta kasık fıtığı da var ise beklenmeden fıtık ve inmemiş testis ameliyatı aynı anda yapılır. Daha büyük çocuklarda, yaşı ne olursa olsun beklenmeden inmemiş testis ameliyatının yapılması gereklidir” dedi.