Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Serdar Bayrak ve Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Behzat Özkan’ın girişimleriyle kurulan Kemik İliği Transplantasyon Merkezi’nde sona gelindi. Yakında hasta kabulüne başlayacak olan merkez Ege Bölgesi’nde kamu hastaneleri içerisinde ilk, Türkiye’de ise Ankara ve Antalya’dan sonra üçüncü merkez olma özelliği taşıyor.
2 Sorumlu Hekim, Kemik İliği Nakil Ünitesinde eğitim almış hemşire ve yardımcı sağlık personelleri ile birlikte toplamda 15 kişi ile sağlık hizmeti verecek olan Kemik İliği Transplantasyon Merkezi Hakkında bilgiler veren sorumlu hekim Doç. Dr. Oktay Bilgir “ Türkiye’de kamu hastaneleri içinde 3’üncü merkez olacak olan merkezimizin kurulmasında emeği geçen başta hastane yöneticimiz ve genel sekreterimize teşekkür ederiz. Çok kısa bir süre sonra hasta alımına başlayacağız. Merkezimiz 6 yataktan oluşmaktadır. Bir yatağımız her şartlara uygun yoğun bakım ünitesini de içerisinde barındıran özel bir yataktır. Odalarımızın içerisinde TV, WC, Duş bulunmakta ve hasta refakatçısı için ayrı bir oda bulunmaktadır” dedi.
İki Yoldan Temin Ediliyor
Doç. Dr. Bilgir, kemik iliği naklinde kullanılacak kök hücreleri farklı kaynaklardan elde edildiğini belirterek, “ Otolog kök hücre naklinde kök hücre kaynağı hastanın kendisidir. Hücreleriniz kemik iliğinizden ya da kanınızdan ayrıştırılarak alınır ve daha sonra dondurulur. Yüksek doz kemoterapi veya radyasyon tedavisi sonras bu hücreler tekrar vücut ısısına döndürülerek size geri verilir. Otolog kök hücre naklinin bir avantajı kendi hücrelerinizin kullanılmasıdır. Diğer bir nakil allojenik kök hücre naklidir. Bir hastaya allojenik kök hücre nakli için bir bağışçı aranıyorsa önce varsa kardeşlerinin doku grubuna bakılmaktadır. Eğer kardeşlerden tam uyumlu bağışçı bulunamamışsa hastanın yakın akrabaları taranabilir eğer yine uyumlu verici çıkmazsa akraba dışı gönüllü bağışçılardan temin yoluna gidilir. Bu konuda halkımızın gönüllü olarak kök hücre bağışında bulunmalarını talep ediyoruz” dedi.
Kemik İliği Nakil Ünitesi sorumlu yardımcısı Doç. Dr. Füsun Gediz, TÜRKÖK olarak bilinen ve Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakli bekleyen hastalar ve gönüllü vericilerin doku grubu bigilerinin toplandığı kemik İliği bankası ve kemik iliği nakil merkezleri arasında koordinasyonu sağlayan TÜRkiye KÖk Hücre Koordinasyon Merkezi’nin bu konuda kısa sürede büyük aşama kaydederek bir çok hastanın verici bulmasına katkı sağladığını, gönüllü verici olmak isteyenlerin Türk Kızılayına ulaşarak kök hücre bağışçısı olarak kazandırılabileceğini belirtti. “ Hedefimiz özellikle ekonomik durumu iyi olmayan, kamu hastanelerine başvuran, özel merkezlerde kemik iliği nakli yaptıramayan hastalara yardımcı olmak olduğunu, belirterek, başta bölge halkımız olmak üzere herkese hizmet vermeyi planlıyoruz. Doç. Dr. Füsun Gediz en iyi koşullarda hizmet vermek için ellerinden geleni yapacaklarını, ilk aşamada otolog kök hücre nakli yapılacak merkezde, ileriki dönemde allojenik kök hücre nakli için de gereken alt yapının hazırlandığını belirtti.
Konaklama Merkezi
Doç. Dr. Gediz, “ İleriki dönemlerde merkezimizde nakil görecek olan hasta ve hasta yakınları için bir konaklama merkezine ihtiyaç duyulacak. Bunu bir çok merkez sivil toplum kuruluşları (STK), belediyeler, vakıfların desteği ile sürdürmekte. İzmir’de de şehir dışından gelen hastaların yakınları için konaklama sorunu oluşacaktır. Bu konuda belediyeler, STK’lar, İşadamları, hayır severlerden ve bu konuda yardımcı olmak isteyen kişilerden destek olmalarını bekliyoruz.’’ dedi