Yarımada bölgesinde bir çok önemli projenin satış aşamasında görev alan Gayrimenkul Danışmanı Sinan Şensivas özel bir televizyon kanalında yayınlanan “ Sinan Şensivas’la Emlak Rehberi” programında Kınık Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) ele aldı. Programa konuk olarak katılan Kınık TDİ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy, Şensivas’ın OSB hakkında yönelttiği soruları yanıtladı.
150 Çeşit Üretim
3 yıl önce tüzel kişilik kazanan ve bölge imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Kınık TDİ OSB’nin, yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekare alanda kurulacağını belirten Enver Olgunsoy, bu alanda Türkiye'deki endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin yaklaşık 150 çeşidi yetiştirilebileceğini söyledi.
Hedef katma değeri yüksek ihracat
Kınık TDİ OSB'nin Türkiye'de ve dünyada bir benzeri olmayan, tıbbi ve aromatik bitki üretiminde örnek bir kümelenme alanı olacağını söyleyen Enver Olgunsoy, “ Hedeflerimiz ülkenin tohum, fide, tıbbi ve aromatik bitki ihtiyacını karşılamak ve tüm dünyaya ihraç etmektir. Seralar, elleçleme amaçlı binalar ve tarıma dayalı sanayiye dönük yapılar inşa edilecek. Üretilen bitkilerden uçucu yağlar gibi pek çok tıbbi amaçlı bitkisel ürünler elde edilecek. Sertifikalı tohum üreticileri ile tohum bankalarını geliştirerek iç piyasa ve ihracata katkı sağlayacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin Zenginliği Değerlendirilecek
İzmir'i tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik öncü bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Enver Olgunsoy, “ Bölgeye yatırım talebi kapasitenin üstünde oldu. OSB tamamlandığında sadece tıbbi ve aromatik bitkilerin üretildiği dünyadaki önemli merkezlerden biri olacak. Türkiye endemik bitkiler yönünden de çok zengin bir kaynağa sahip. Maalesef endemik bitkilerimizi yeterince değerlendiremiyoruz. Bitkilerimizin sadece yüzde küçük kısmını değerlendirebiliyoruz. OSB'miz sayesinde bu zenginliği tüm dünyaya duyurup, dünya pazarlarına açılmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
50 Yıllık Tecrübe
50 yılı aşkın süredir eczacı olan ve Türkiye'deki aromatik bitkilerin florasını yakından bilen Olgunsoy, Türkiye'nin coğrafi konumunun tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek için ideal olduğunu söyledi. Olgunsoy, " Türkiye'nin florası çok iyi. 3 büyük kıtanın birleşiminde olan Türkiye, aromatik bitki açısından zengin bir kaynağa sahip. Bu mikro klima dünyanın hiçbir yerinde yok" ifadelerinde bulundu.