Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi, Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan İzmir’in temalı üniversitelere ihtiyacı olduğunu söyledi.
1980’den sonra kurulan üniversitelerin birbirine benzediğini söyleyen Prof. Dr. Tarhan, “ Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da bu yönde bir açıklama yaptı. Çok doğru ve yerinde bir tespitti. Prof. Dr. Saraç’ın açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla yükseköğretim kurumlarının misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmasına ilişkin yasa teklifi de çok yakında gündemimizde olacak. Yine bu açıklamada mevcut kanunun üniversitelerde farklılaşmaya yeterince imkân sağlamadığı, üniversitelerin genellikle birbirinin benzeri hatta aynısı olduğunu söylemesi gerçekten önemli bir saptamaydı. Yeni yasal düzenleme ile YÖK'e üniversitelerin ihtisaslaşmasını temin görevinin de verileceği, ilgili bakanlıklarla iş birliği ile yükseköğretim kurumlarının ihtisaslaşmasının sağlanacağı ve bu şekilde rekabetin teşvik edileceği anlaşılmaktadır.” dedi.
Bu yasa teklifi, bu açıklamalardaki gibi çıkarsa ülkemizde, İzmir’de çok önem verdiğim bir konuda, üniversitelerimizde, yönetilebilirlik, geleceği yakalama, dinamizm, belirli alanlarda dünyada söz sahibi olmanın önü açılabilir. Bunun için de, özellikle büyük üniversitelerimizin, temalı üniversiteler açısından küçültülmesi(gerçek anlamda büyümedir bu) gerekmektedir.
Dokuz Eylül Aday
Bu açıdan değerlendirildiğinde, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Balçova Sanat ve Sağlık Yerleşkesinin ayrı bir temalı üniversite adayı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oktay Tarhan, “ Tema olarak ayrılmaz bir ikili olan “Sanat (Güzel sanatlar Fakültesi ve Devlete Konservatuvarı)” ve “Sağlık (Tıp Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizik Tedavi Yüksekokulu, İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Onkoloji Enstitüsü ve pek çok merkez)” kendiliğinden seçilmiş olması ayrıca büyük bir avantajdır. DEÜ’nin Sanat ve Sağlık Yerleşkesinin ayrı bir üniversite olması ilimize, ülkemize çok büyük katkılar sağlayacaktır. Sanat ve Sağlık alanında (ki bu alanda bile bazı konularda sivrilmek gerekir) kurulan (ya da ayrışan) bir üniversitenin dinamizmini, yönetilebilirliğini düşününce kaybedilen zaman için hayıflanacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.
İYTE Üniversite Olmalı
Ayrıca İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü(İYTE)’nün yine teknoloji teması ile üniversite olanaklarına kavuşması belki çok yerinde olur. Bilindiği gibi İYTE şu anda bile bir “marka” olmuş, önemli bir bilim merkezidir. Kısacası temalı üniversitelere çok ihtiyaç vardır. Temalı bilim merkezlerinin marka değerini artırır. Bu nedenle diyorum ki, hemen gecikmeden bu yasa çıksın ve ilimizde bu türden düzenlemeler hayata geçsin.