Kalın bağırsak kanserinin dünyada ve ülkemizde sık görülen 3 kanser türünden biri olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Haydar Öcal, “ Tanısı genelde geç konulan bir kanser türü olduğu için dünyada kansere bağlı ölümler arasında en sık nedenlerden biridir. Erken aşamada tespit edilen kanserlerde 5 yıllık yaşam beklentisi ortalama yüzde 85’dir. Yani 100 tane erken evredeki kalın bağırsak kanseri hastasının sadece 15’i 5 yıl içerisinde vefat etmektedir. Eğer sadece lenf bezlerine sıçramış ancak başka organlarda kanser yoksa 5 yıllık yaşam beklentisi yüzde 50’dir. Karaciğer, akciğer gibi organlara yayılmış(metastaz) kanserlerde yaşam beklentisi çok daha azdır.
Aile Öyküsü Önemli
Ailesinde kalın bağırsak kanseri öyksü olanların riskinin 2-3 kat arttığını belirten “Kanser olan akraba sayısı arttıkça risk katlayarak artar. 45 yaş üzerinde olanlar, sağlıksız beslenen (sebze ve meyveden yoksun, bol et ve yağlı beslenme), obez olan, sigara içen ve spor yapmayanlarda risk altındadır” dedi.
Belirtilere Dikkat!
Kalın bağırsak kanserinin en tipik belirtilerinin kanlı dışkılama ve karın ağrısı olduğunu belirten Op. Dr. Haydar Öcal, “ Bazen sadece kan tetkiklerinde kansızlık (hemoglobin düşüklüğü) ile kendini gösterebilir. 40 yaş üzerindeki her bireyde, özellikle erkeklerde, kansızlık varsa nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Dışkılama alışkanlıkları değişebilir. Yani hiç ishal olmayan birinin ara ara ishal olmaya başlaması veya hiç kabız olmayan birinin ara ara kabız olmaya başlaması gibi. Özel bir çaba harcamadan (diyet), istemsiz zayıflama tüm kanser türlerinde olduğu gibi görülebilir. Bazen de bağırsak tıkanıklığı gelişir ve hasta acil servise büyük abdest yapamama, kusma ve karın şişliği ile başvurur ve tanı bu şekilde konulur” diye konuştu.
Kişiye Özel Tedavi
Kalın bağırsak kanserinde hastalığın durumuna ve hastaya göre bir tedavi planlandığını belirten Op. Dr. Haydar Öcal, “ kalın bağırsak kanserinin tedavisi ameliyatla gerçekleştirilir. Dünyada kabul gören ameliyat tekniği kapalı yöntemle yapılan(laparoskopik) ameliyatlardır. Kapalı yöntem daha az ağrı, hızlı iyileşme ve daha az ameliyat sonrası komplikasyon avantajları sağlar. Daha sonra kemoterapi ve gerekirse radyoterapi verilir.