Ege Ambulans
Kalp Hastaları Dikkat! 28/06/2017

Bu Önlemleri Almadan Sıcağa Çıkmayın

Gaziemir AKUT Kalp ve Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, aşırı sıcaklardan korunmak amacıyla alınması gereken 6 önlemi açıkladı ve kalp hastalarına bazı uyarılarda bulundu.

Kalp Hastalığı Olanlara Dikkat Etmeli

Aşırı sıcakların özellikle kalp hastalığı olanlarda tehlikeli olabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, "Mevsim ortalamasının üzerinde olan sıcaklar vücudun ısı düzenleme sistemini zorlamaya başlar. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılırken aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir.  Çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, hamileler, aşırı kilolu(obez) kişiler, kronik hastalığı olanlar(diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği vs), hamileler ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler (tansiyon düşürücü, idrar sökücü…vs) aşırı sıcaktan daha fazla etkilenen gruptadır" dedi.

Sabah Erken Ve Akşam Üzeri Saatlerinde Dışarı Çıkın

Kalp açısından koroner arter hastaları, kalp kapak hastaları kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastalarının sıcaklardan daha fazla etkilendiğini ifade eden Dr. Hepçivici, " Özellikle idrar sökücü kullanmak zorunda olan kalp kapak hastaları ve kalp yetmezliği olan hastaların dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü bu hastalar vücutlarındaki fazla su ve tuzu idrarla atarlar. Ancak yazın çok terledikleri için terleme ile de tuz ve su atacaklarından özellikle tuz kayıpları aşırı miktarda olmaktadır. Ayrıca kalp yetmezliği olan hastalarda aşırı sıvı alımı da hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.  Bu sebeple hastaların yaz aylarında  doktorları ile görüşerek idrar sökücü dozlarını yeniden ayarlatmaları gerekmektedir. Koroner arter hastalığı olan kişilerde ise durum biraz daha farklı. Bu hastalar sıklıkla kan sulandırıcı ilaç kullanmaktadırlar. Yani bu hastalar için kanın koyuluğu ve akışkanlığı ayrı bir önem kazanmakta. Yaz aylarında aşırı sıvı kayıpları kan yoğunluğu artmasına ve bu hasta grubunda olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle koroner kalp hastaları aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalı, güneşin dik konumda olmadığı sabah erken ve akşam üzeri saatlerinde dışarı çıkmaları ve bol bol su içmeleri gerekmektedir" ifadelerinde bulundu.  

 

Sıcak Havalarda Alınması Gereken Önlemler

 

1- Günde ortalama 2,5-3 lt sıvı tüketilmelidir.

2- Dışarıya çıkmak için günün erken yada akşam üstü saatlerini tercih edilmeli

3- Açık renkli, hafif, bol, sıkı dokunmuş kumaşlı giysiler tercih edilmeli, şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu (en az 15 faktörlü) krem kullanmaya özen göstermeye çalışılmalıdır.

4- Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde (10:00 ile 16:00 arası ) egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.

5- Alkol tüketimi kısıtlanmalıdır. Özellikle güneşin altında içilen alkol ciddi sorunlara neden olabilir. Alkol almak isteyenler haftanın birkaç günü bir kadeh kırmızı şarap tüketebilirler. Kafein, alkolün idrar sökücü özellikleri nedeniyle vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.

6-Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır

Kalp Hastaları Günde 8-10 Bardak Su İçmeli

Aşırı sıcaklar kanı tüm vücutta dolaştırarak adeta bir pompa görevi gören kalp için bir yük olduğuna işaret eden Dr. Hepçivici, şunları söyledi:

"Özellikle sıvı kaybı kalbin görevini yaparken daha çok zorlanmasına neden olur. Kalp yetersizliği olanlarda yetersizliğin derecesi artabilir. Koroner damar hastalığı veya hipertansiyon gibi kalbi zorlayan başka faktörler ile beraber yetersizlik gelişmemiş bir kalpte bile yetmezliğe gidişi çabuklaşır. Kalp hastaları özellikle sıcak saatlerde soğutulmuş ortamlarda kalmayı tercih etmeli, doktor kontrollerini sıklaştırmalı, sıvı kaybını önleyebilmek için günde en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemelidirler"

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com