Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici yaklaşan Ramazan ayı öncesi bir çok hastanın “ oruç tutabilir miyim?” sorunusu yönelttiğini belirterek kalp hastalarının oruç tutmadan önce bu konuyu mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini söyledi.
Beslenme Düzenine Dikkat
Dr. Uğur Hepçivici Ramazan ayında beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “ Uzun süren açlık sonrası orucun bir bardak su ile açılıp hafif yiyecekler ( çorba, salata gibi) ile devam edilmesi sağlığınız için daha uygundur. Kan şekerini hızlı yükselten makarna, pilav gibi gıdaları tüketmemek gerekir. Yine ağır yağlı yemekler hazım problemi ve kalp sorunlarına neden olacaktır” dedi.
2 Saat Spor Yapmayın
İftardan sonra en az 2 saat spor yapılmaması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Uğur Hepçivici, “ Tok karınla spor antrenman sırasında bayılma, kusma, tansiyon düşmesi ile sonlanır. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Yemek sonrası yatar pozisyona geçmek reflü şikayetlerinizin artmasına neden olur. Gazlı ve baharatlı gıdaları tüketmeniz şişkinlik, diyaframa baskı ile çarpıntı, nefes darlığı, sıkışma hissine neden olabilir” diye konuştu.
Kimler Oruç Tutmamalı
“Özellikle kalp hastasıysanız doktor kontrolünden geçmeden oruca başlamanızı önermem” diyen Dr. Hepçivici, “ İleri kalp yetersizliği olan, ciddi(malign) hipertansiyonu olan, çoklu ilaç kullanan(3 ve üzeri), idrar sökücü kullanan, yeni bypass olmuş, ileri kalp kapak hastalığı olan, ciddi ve tekrarlayan ritim atakları yaşayan kişilerin oruç tutmaları uygun değildir. Oruç öncesi bazı kalp hastalarının tansiyon ve idrar sökücü ilaçların dozlarında değişiklik yapılması gerekir. Bu nedenle oruca başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmanızı öneririm. Ayrıca iftar sonrası ardı ardına sigara içmeniz yemekle beraber kalp yükünüzü arttırarak kalp krizini yada başka kalp sorunları yaşamanızı tetikleyebilir” ifadelerinde bulundu.