Son yıllarda hızla artış gösteren kanserin, dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedeni olduğunu dile getiren Özel Medifema Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hakan Yetimalar; “Rahim ağzı kanseri herhangi bir aşı önlenmesi olmayan kadınlarda ve ülkemizde ne yazık ki yaygın ve ne yazık ki git gide daha genç yaşta. Rahim ağzı kanseri için lütfen belirli aralıklarla smear testi yaptırın. Kanserden değil ama geç kalmaktan korkun” dedi.
Kadınlarda sık rastlanan kanserler arasında meme kanseri başta olmak üzere genital organlara ait türler yer aldığını belirten Özel Medifema Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Hakan Yetimalar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de 2002 yılında gerçekleşen tüm ölümlerin %12’sinin kanser kaynaklı olduğu ortaya koyulduğunu söyledi. 2012 yılında ise bu oranın %21’e çıktığını ifade eden Op.Dr. Yetimalar, bu oranların gelecek yıllarda daha çok artacağını ve kanser kaynaklı ölümlerin kalp hastalıkları kaynaklı ölümlere yaklaşacağını belirtti.
Kansere zemin hazırlayan faktörler
Kanserler nedenleri hakkında bilgi veren Op. Dr. Yetimalar, şu şekilde konuştu:“Sanayileşme, çevre ve hava kirliliğinin artması, hazır gıdalarla beslenme ve sigara gibi birçok kimyasal ürün, insan organizmasındaki kanser ve tümör oluşumunu önleyen engelleyici genlerin yapısını bozarak kanser hücrelerinin gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bu olumsuz faktörlerin engellenmesi ve azaltılması olası görülmemektedir. Bu nedenle kanser gerçeği kabul edilmeli ve önlem alınmalıdır.”
Kanserden değil, geç kalınmaktan korkulması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Yetimalar; “Kanser vakalarının sayısındaki hızlı artışa rağmen, sağlık teknolojisi alanında atılan önemli adımlar sayesinde kanserin erken teşhisi mümkün olabilmektedir. Ayrıca tıbbi bilgi ve cerrahi deneyimlerin artması tedaviyi daha etkin kılmaktadır. Son 10 yılda üreme sistemi kanserleri hakkında klinik ve moleküler çalışmalar birçok bilinmeyene açıklık getirmiş ve kanseri oluşturan faktörler daha iyi anlaşılmıştır. Direkt kanser hücresine yönelik tedavi, aşılar ve immün tedavi gibi tedaviler kullanılmaya başlanması da sağ kalım oranlarına katkıda bulunmaktadır” dedi.
“Kanser görülme sıklığının artması, evlenme yaşının artması ve kadınların iş yaşamı nedeniyle gebe kalmayı ileri yaşlara ertelemesi kadınların ortalama % 10’unda kanserle çocuk isteğini bir araya getiriyor. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda kanser erken evrede yakalanmışsa hastalığın türüne göre hormonal veya cerrahi tedavi ile sadece kanserli bölgenin çıkarılması sayesinde üreme yeteneği korunabilir. Çocuk sahibi olduktan sonra eğer tedavi gerekiyorsa cerrahi tedavi tamamlanabilir.”