Özel Ege Sante Tıp Merkezi Kurucularından KBB Uzmanı Op. Dr. Bora Karaali kapalı yöntemle gerçekleşen rinoplasti ameliyatlarının iz ve kesi olmaması ve iyileşme sürecinin hızlı olması sebebiyle daha konforlu ve avantajlı olduğunu söyledi.
Uygun hastalarda yüz güldüren sonuçlar veren kapalı teknikte burun kesilerinin burnun iç kısmından yapıldığını belirten Op. Dr. Bora Karaali, “ Dolayısıyla dışardan görünen bir kesi veya dikiş kullanılmaz. Burun içinden yapılan kesiler ile burun ucu kıkırdaklarına ve burun sırtına ulaşılır. Böylece tamamen burun içinden çalışılarak gerekli kıkırdak ve kemik düzeltmeler yapılır. Kapalı rinoplasti tekniği açık tekniğe göre daha zor bir yöntemdir. Uygulanması özel bir bilgi, tecrübe ve özen ister” dedi.
Kapalı tekniğin avantajları
Kapalı tekniğin avantajları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Bora Karaali, “ Ameliyat süresi çok daha kısa sürer. Burun cildinde bir kesi veya dikiş görünmez. Açık teknikte azda olsa görülebilecek olan dikiş izi kalması söz konusu değildir. Burun ucu ödemi daha az görülür, ödemler çok daha çabuk iner ve burun daha kısa zamanda oturur. Burun ucu esnekliği ve yumuşaklığı daha çok korunur, burun ucu sertleşmez. Burun ucu cildi kesilmediği için ameliyat sonrası burun ucunda his kaybı görülmez” dedi.
Ameliyat Sonrası Tatil ve Spor
Hastaların ameliyattan bir hafta sonra çok rahat bir şekilde denize girilebileceğini belirten Op. Dr. Karaali, “ hatta denize girmelerini biz hastalarımıza tavsiye diyoruz. Tuzlu su mukozanın iyileşmesine çok iyi geliyor. Diğer taraftan ameliyattan 10 gün sonra yüzme, yürüyüş gibi bireysel sporlar yapılabilir. Ancak futbol, basketbol gibi rakipli sporları 3 ay kadar yapmamakta fayda var” dedi.
Let Down Tekniği
Burun sırtının doğallığını koruyan teknik olan Let Down hakkında bilgiler veren Op. Dr. Bora Karaali, “ Bu teknikte burnun sırtını oluşturan kemik ve kıkırdak yapılar korunur. Burun sırtından yansıyan ışıklar ve gölgeler doğal kalır natürel bir burun sırtı sağlanır. Eskiden burun sırtındaki kemik yapı çekiç ve keskiyle kırılır ve dışarı alınırdı veya kemik törpülenirdi. Bu işlem sonrası eski burun sırtını tekrar oluşturmak için birçok kıkırdak greftler ve dikişler ile yeniden rekonstriksiyon yapılmaya çalışılırdı. Ancak bozulan bir burun sırtının eskiye benzetmeye çalışmak bile her zaman zordur. Bu yöntemde burun sırtının normal anatomisi tamamen korunur, bozulmaz. Bu yöntemde burun içinden belli bölgelerden kıkırdak ve kemik çıkartılarak sadece o bölgeler boşaltılır, sonrasında burun sırtı içe doğru bastırılarak çökertilir. Bu sayede burun sırtının normal anatomisi hiç bozulmadan korunur, doğal ve estetikli olduğu belli olmayan bir sonuç elde etmiş oluruz. Ayrıca bu yöntemde hastaların ameliyat sonrası gözlük kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır” dedi.