Ege Ambulans
Kaş Kaldırma İşlemi ile Zamana Karşı Meydan Okuyun 25/03/2025

Yaşlanma, yerçekimi, genetik faktörler ve mimik kaslarının sürekli çalışması zamanla kaşlarda düşmeye neden olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Öznur Akidil, “Bu durum kişiye yorgun, mutsuz veya yaşlı bir ifade verirken, bazı durumlarda görme alanını da daraltabilir. Kaş kaldırma ameliyatları, bu etkileri gidermek ve yüzün daha genç, dinamik bir görünüme kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılan estetik işlemler arasında yer almaktadır” dedi.

Kaş kaldırma işlemi için çeşitli yöntemlerin bulunduğunu söyleyen Dr. Akidil, “Bunlardan en sık kullanılan iki yöntem, saçlı deriden yapılan kesi ile kaş kaldırma ve direkt kaş üzerinden yapılan kesi ile kaş kaldırmadır. Her iki yöntem de kişiye özel planlanarak değerlendirilmelidir” diyerek yöntemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Saçlı deriden yapılan kesi ile kaş kaldırma işleminde, saç çizgisinin 1 cm içinden veya hemen arkasında küçük kesiler açılarak cilt ve altındaki dokular yukarı doğru kaldırılır” diyen Dr. Akidil, “Saçlı deriden yapılan kaş kaldırma işlemi genel anestezi altında gerçekleştirilir ve isteyen hastalara elmacık bölgesinin düzeltildiği orta yüz germe işlemi de kombine olarak yapılabilir. Avantajı, izlerin saçlı deri içinde kalmasıdır, bu sayede dışarıdan görünmez. Saçlı deriden yapılan kesi ile kaş kaldırma işlemi alın bölgesinde genişliği olan kişiler, daha belirgin ve kalıcı bir kaş kaldırma isteyenler ve dışarıdan görünen ameliyat izlerinden kaçınmak isteyen bireyler için uygundur. ” dedi.

Direkt kaş üzerinden yapılan kesi ile kaş kaldırma işleminde, kesinin kaşın hemen üzerinden yapıldığını ve fazla deri çıkarılarak kaşın yukarı kaldırıldığını belirten Dr. Akidil, “Daha basit ve hızlı bir işlem olup, özellikle ileri yaş grubundaki hastalarda tercih edilir. Kesi, kaşın doğal kıvrımları içine gizlense de hafif bir iz kalma ihtimali vardır. Direkt kaş üzerinden yapılan kesi ile kaş kaldırma sadece kaş bölgesinde minimal bir kaldırma isteyen hastalar, yaşı ileri olan ve cildi daha gevşek bireyler, daha kısa sürede iyileşmek isteyen hastalar için uygundur” diye konuştu.

İşlem Süreci

Kaş kaldırma ameliyatının hastanın durumuna ve tercih edilen yönteme bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebileceğini ifade eden Dr. Akidil, “Ameliyat süresi ortalama 30-60 dakika arasında değişmektedir. Hastanın yüz yapısı ve kaş düşüklüğünün derecesine bağlı olarak işlem süresi değişiklik gösterebilmektedir” diye konuştu.

İyileşme Süreci ve Sonrası

Dr. Akidil, iyileşme süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Ameliyat sonrası ilk birkaç gün hafif şişlik ve morluk görülebilir, ancak bu etkiler genellikle 7-10 gün içinde azalır. İlk birkaç gün baş hafif yukarıda olacak şekilde yatılmalıdır. Ağır egzersizlerden ve aşırı mimik kullanımından kaçınılmalıdır. Doktorun önerdiği şekilde pansuman ve bakım yapılmalıdır. Ameliyat bölgesi güneş ışığından korunmalı, gerekirse güneş koruyucu kullanılmalıdır. Hasta yaklaşık olarak bir hafta içinde gündelik yaşantısına dönmektedir.”

Her iki yöntemin de hastanın ihtiyacına ve beklentilerine göre belirlenmesi gerektiğinin önemle altını çizen Dr. Akidil, “Amacımız, kaş kaldırma işlemini en doğal ve yüzün ifadesini koruyacak şekilde gerçekleştirmektir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com