Özel Aydın Göz Hastanesi’nden Opr. Dr. Özlem Polatlı katarakt hastalarının görüşlerinin buğulu bir camın arkasından bakarmış gibi gördüklerini belirterek “ FDA onayı almış ileri teknoloji ürünü FAKO yöntemi ile daha kaliteli ve canlı bir görüş sağlanabildiğini söyledi.
Üç grupta incelenir
Kataraktın göz bebeği arkasında bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi şeklinde tanımlandığını belirten Opr. Dr. Polatlı “ Kataraktı olan kişiler cisimleri buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi görürler. Kataraktın yüzde 90 nedeni yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Katarakt yaşa bağlı, doğumsal ve ikincil kataraktlar olarak üç grupta değerlendirilir. İkincil kataraktlar bazı ilaçların(kortizonlu)uzun süre kullanımı, darbeler ve metabolitik hastalıklar(diyabet) sonucunda oluşur.” dedi. Katarakttın belirtileri hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Polatlı “görmede yavaş yavaş azalma, renklerin matlaşması, gözlük numaralarının sık değişmesi, çift görme, gece ışık yansımaları” sayılabilir.
Katarakt tedavisi
Kataraktın tek tedavisinin cerrahi müdahale olduğunu kaydeden Opr. Dr. Özlem Polatlı tedavide genellikle fakoemülsifikasyon (FAKO) yönteminin kullanıldığını belirterek şunları söyledi: “ Bu yöntemle 2,2 mm’lik keşiden göz içine girilir. Saydamlığını yitirmiş göz içi lens(katarakat) FAKO yöntemi ile yenilerek oluşan boşluğa katlanır göz içi lensi yerleştirilir.
Femtosaniye lazer ile katarakt tedavisi
2011 yılı sonlarından itibaren popüler olmaya başlamıştır. Lazer ile uygun vakalarda korneal kesi, ve kataraktın parçalara ayrılması işlemleri yapıldıktan sonra, FAKO cihazı ile katarakt parçaları alınarak, katlanabilir göz içi lensi bu boşluğa yerleştirilir. Göz bebeği tam olarak genişlemeyenler, sert kataraktı olanlar, korneada kesafeti ve kataratı tutan iplerde kopukluk olan vakalarda lazer cihazı kullanılmamaktadır. Katarakt ameliyatı görme bulanıklığı arttığı, kişinin yaptığı işi veya günlük yaşamını etkilediği zaman yapılması daha doğru olmaktadır. Ameliyat olmak için kataraktın görmeyi tamamen kapatmasını da beklememek gerekir. Ameliyat kararı hastanın ihtiyaçlarına göre göz hastalıkları uzmanı tarafından verilmelidir.
Akıllı Trifokal Göz İçi Lensler
Her insanda gözün içinde doğal bir lens bulunduğunu belirten Opr. Dr. Polatlı, “ Bu lens hem saydam hem de elastiktir. Her yakına ve uzağa bakışta bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanır. Bu sayede hem uzağı hem de yakını net görürüz. İlerleyen yaşla beraber gözün içindeki doğal lens önce esnekliğini kaybeder, artık yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz, daha ileriki yaşlarda da saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur. Yaklaşık 40 yaş civarında esneme özelliğini kaybeden kendi doğal göz içi lensimiz yenisi ile değiştirilebilir bir lenstir. Deforme olan doğal lensimizin yerine Akıllı Lens adı verilen yapay bir mercek yerleştirilir. Bu yeni lens artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilecek ve kişiye her mesafede net bir görüş kazandıracaktır. Akıllı Lens(Göz İçi Lens) takılan hastada göz numarası bir daha hiç ilerlemez ve bu gözde bir daha katarakt oluşmaz.” dedi.