Teknoloji Ve Kent Yaşamı Allerjik Hastalıkların Sıklığında Artışa Neden Oluyor
Allerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Aktaş teknoloji ve kentsel yaşamın insanlara olumlu anlamda bir çok kolaylık getirir iken, diğer taraftan geçmiş yıllarda daha az rastlanılan hastalıkların sıklığında da artışa neden olduğunu söyledi.
Daha Fazla İlaç Kullanılıyor
Medicalpark İzmir Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Allerji ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Aktaş “ Teknolojik gelişmeler, bir çok teknolojik cihaz ve sisteme kolayca ulaşılabilmesini, aynı zamanda da teknoloji ürünü olan bir çok yiyecek ve içeceğe kolayca ulaşmamıza neden olmaktadır. Teknolojik ürünlerden biri olan ilaç üretiminin kolaylaşması ve kolay ulaşılabilirlik insanların daha fazla ilaç kullanmasına ve daha fazla ilaç allerjisine neden olmuştur. İlaç allerjisi olan insanlara baktığımızda birçoğunun normalden daha fazla ilaç kullandığını görmekteyiz” dedi.
İlaç Alerjisi Artıyor
İlaç allerjisi gelişmiş kişilerde sadece deri ile ilgili bulgular olabileceği gibi, mide-barsak sitemiyle ilgili semptomlar, solunumsal şikayetlerin yanı sıra ani ölüme kadar uzanan bir sürecin oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Ayşe Aktaş, “ İlaç allerjilerine karşı yapılabilecek olan gerekmedikçe ve doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamaktır. Diğer taraftan kentlerde yeşil alan azalırken, polen allerjisi olan hasta sıklığında artış görülmektedir. Bunun nedeni ise polenlerin son derece küçük gözle görülemeyecek partiküller olması sebebiyle burun mukozasına ulaşmasının zor olmasıdır. Ancak kentsel yaşamda bu küçük boyutlu polenler kendilerini burun mukozası ve akciğere taşıyacak partikülleri hava kirliliği sayesinde kolayca bulabilmektedir. Bu da bize kentsel yaşamın sunduğu olumsuz yanlardandır. Diğer taraftan geçmişte kullanılmayan veya çok az kullanılan hazır gıda ve rafine ürünlerin günlük hayatımızda olağan yiyecekler haline gelmesi, gıda allerjilerinde artış