Kıkırdak hasarlarında kök hücre tedavisinin her geçen gün çok daha popüler hale geldiğini ve potansiyeli çok yüksek bir tedavi seçeneği olduğunu dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhan Yağdı, “Özellikle Mezenkimal Kök Hücrelerin (MKH) kullanımı diz protezine aday hastalar için yeni bir umut olmuştur” dedi.
Nedir ve Neden Olur?
Kireçlenmenin diz eklemindeki kemiklerin uçlarını koruyan, kaygan, pürüzsüz yapıya sahip ve yastık görevi gören kıkırdağın kademeli olarak parçalanmasıyla karakterize ilerleyici bir eklem rahatsızlığı olduğunu belirten Op. Dr. Serhan Yağdı, “En sık nedenleri arasında yaşın ilerlemesi, kilo, aşırı kullanım, genetik yatkınlık ve kadın cinsiyet sayılabilir. Kıkırdak aşındıkça kemikler birbirine sürtünerek özellikle hareket sonrası ortaya çıkan ağrıya, sabah tutukluğuna, diz çevresi şişliğe, sertliğe , eklem aralığında daralmaya ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olabilir” diye konuştu.
Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi
Mezenkimal Kök Hücre (MKH) tedavisinin, hasarlı dokuları onarmak veya yenilemek için ileri düzey bir rejeneratif tıp tekniği olduğunu ifade eden Op. Dr. Yağdı, “MKH'ler kemik, kıkırdak, kas ve yağ hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli hücre tiplerine farklılaşabilen çok yönlü kök hücrelerdir. Bunlar öncelikle kemik iliği, yağ dokusu veya göbek kordonu dokusundan elde edilir. MKH’ler, doku onarımı için ihtiyaç duyulan farklı hücre tiplerine farklılaşabilir, bağışıklık sistemini düzenler ve inflamasyonu azaltır. Bu etkiyle ağrıda çok hızlı bir azalma sağlayabilir. Ayrıca doku onarımını ve iyileşmesini destekleyen büyüme faktörlerini ve sitokinleri salgılama özellikleri vardır” şeklinde konuştu.
Ortopedik rahatsızlıklarda ve özellikle kireçlenme tedavisinde kök hücrelerin rolüne değinen Op. Dr. Serhan Yağdı şu bilgileri verdi: “Mezenkimal kök hücrelerin(MKH), kıkırdak hasarları ve kireçlenme tedavisi de dahil olmak üzere birçok ortopedik rahatsızlıkta başarılı ve güvenli kullanımları olduğu kanıtlanmıştır ve yüksek potansiyeli nedeniyle çok büyük bir ilgi görmektedir. Özellikle kıkırdak doku kayıplarında, ileri teknolojilerle donanımlı GMP laboratuvarlarında elde edilen kök hücreler hastaların hasarlı bölgelerine rahatlıkla uygulanabilmektedir. Günümüzde, kireçlenmede, eklem kıkırdaklarında görülen hasarlarda, spor yaralanmalarında, tendon ve bağ problemlerinde, omurga hasarlarında, avasküler nekrozda en yeni ve etkili yöntemlerin başında eksozom ve mezenkimal kök hücrelerin birlikte uygulandığı tedavi yöntemi gelmektedir. Kök hücrelerin etkinliğini artırmak için PRP(Trombositten Zengin Plazma), hyalüronik asit ve kollajen peptidleri gibi maddelerle birlikte uygulanabilir. Kolay uygulanabilirliği yanında, minimal ağrılı, yüksek etkinlik ve güvenilirliği olan bir işlem olmasıyla hastanın günlük hayatını çok az etkileyerek tedavide çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Genellikle enjeksiyon yoluyla uygulandığı için bir ameliyathane ortamı gerektirmez ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak kullanımı mutlaka bu konuda deneyimli ve uzman bir hekim tarafından detaylı değerlendirme yapılarak, hasta için en uygun hücre tipi ve sayısına karar verilerek gerçekleştirilmelidir.”