Ekol Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Opr. Dr. Osman Gücük, “Hastada prostatın büyümesine bağlı olarak sık idrara gitme, idrar yapma zorluğu, geceleri sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, mesane taşları, ani idrar tıkanıklığı gibi bulgular ortaya çıkabilir” dedi.
Prostat büyümesinin 50 yaşın üzerindeki erkeklerin hayat konforunu bozan önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu belirten Ekol Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Opr. Dr. Osman Gücük, “Prostat hastalıkları genel olarak daha yaygın görülen iyi huylu prostat büyümesi ve daha az görülen prostatın kötü huylu büyümesi (prostat kanseri) olarak ikiye ayrılabilir. Hastada prostatın büyümesine bağlı olarak sık idrara gitme, idrar yapma zorluğu, geceleri sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, mesane taşları, ani idrar tıkanıklığı gibi bulgular ortaya çıkabilir. Günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak prostat tedavisinde açık cerrahi tedavinin yanında kapalı tedavi yöntemleri (Plazma Kinetik Sistem TUR Ameliyatı, Greenlight Lazer Prostat Ameliyatı, HOLEP) etkin şekilde kullanılabilir” dedi.
Plazma Kinetik Sistem TUR ameliyatı
Opr. Dr. Osman Gücük, “Plazma Kinetik Sistem TUR ameliyatlarında plazma kinetik yönteminin kullanılması nedeniyle eski sistemlere göre oldukça avantajlıdır. Hastadan elektrik akımının geçmemesi kalp pili olan hastalarda dahi güvenle kullanımını sağlamaktadır” dedi. Plazma Kinetik Sistem TUR Ameliyatının hızlı, güvenli, daha az kanama miktarına ve daha az hastanede kalış süresi ve daha çabuk sosyal hayata geri dönüşe sahip olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Hastalarda operasyon sonrası idrar sondası daha kısa süre kalır. Ayrıca ameliyat esnasında çıkarılan doku patolojik incelemeye gönderildiği için olası kötü huylu hastalıkların tespitini yapmayı kolaylaştırır” şeklinde konuştu.
Holep Yöntemi
Son zamanlarda kullanım sıklığı giderek artan HOLEP yönteminin iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde başarılı sonuçlar verdiğini belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “HOLEP Ameliyatında hastanın idrar kanalından girilerek kapalı olarak Holmium Lazer kullanılarak büyüyen prostat kapsülünden ayrılarak çıkartılır. Dolayısıyla hastada hiç prostat dokusu kalmaz. Holmium lazer kullanıldığı için kanama olmaz. Mesaneye itilen prostat dokusu özel bir aletle kıyma haline getirilerek çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir” dedi.
Hastalar idrar kaçırma, iktidarsızlık, kanamalar gibi çevreden ya da internetten duydukları olumsuzluklar nedeniyle ya tedaviden kaçınmakta ya da en kansız en yeni yöntem, idrar kaçırma ve iktidarsızlık yapmaz olarak tanıtılan tedavilere yöneldiklerini belirten Ekol Hastanesi Üroloji Kliniğinden Opr. Dr. Osman Gücük, “Hastalarımız bu şekilde tanıtılan tedavilere itimat etmesinler, doktorlarının önermedikleri hiçbir ilaç ya da tedaviye başlamasınlar. Her prostat hastalığına iyi gelecek tek bir ilaç, yiyecek ya da ameliyat yöntemi yoktur. Prostat büyümesi olmasına rağmen şikayetleri az olan hastalarda sadece takip ya da ilaçlarla tedavi etmek mümkün iken, prostatı küçük ancak şikayetleri çok fazla olan hastalarda ameliyat gerekebilmektedir. Bu yüzden tedavi yönteminin seçiminde herkese uyan tek bir mükemmel yöntem yoktur. Kanama riski fazla, kalp hastalığı gibi riskli hastalarda plazma kinetik sistem TUR, Greenlight Lazer gibi yöntemler başarılı ve güvenli olabilirken, çok büyük prostatlarda HOLEP yöntemi daha başarılı ve güvenli olabilmektedir. Bitkisel tedaviler, organik olduğu iddia edilen ürünler, fazla miktarda kabak çekirdeği, brokoli veya domates yenmesi bazen faydadan çok zarar verebilmektedir. Bu yüzden öncelikle şikayetlerin derecesi, prostat kanseri riski olup olmadığı, üroloji uzmanı tarafından değerlendirilip, ayrıntılı muayene ve tetkik yapılmalıdır. Daha sonra tedavi gerekiyorsa tedavinin ayrıntıları ve alternatifleri hasta ile tartışılarak kişiye özel prostat tedavisi planlanmalıdır” dedi.