Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan koroner arter hastalığının günümüzde çok yaygın görülen ve toplumda gerek hastalık tedavisinde gerekse ölümlerde sık karşılaşılan hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Koroner arter hastalığının ön tetkikleri ve hasta muayenesi yapıldıktan sonra hastalığın tanısını koymak için koroner anjiyografi işleminin yapıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Taştan, “ Koroner anjiyografi kalbi besleyen koroner damarların görüntülenme işlemidir. Koroner anjiyografinin sonucuna göre kalbi besleyen koroner damarlarda ne oranda darlık olduğu, kaç damarda problem olduğu, tespit edilerek hastalığın tedavisi, ilaç, cerrahi ve stent işlemleri olarak planlanmaktadır.” dedi.
“Koroner arter hastalığının tedavisinde günümüzde yaygın olarak kullanılan anjiyografi kasık damar bölgesinden yapılmaktadır.” diyen Yrd. Doç. Dr. Taştan, “ Bu işlemin sonucunda kasık damarının daha derin bölgede olması nedeniyle kanama gibi hastanın konforuyla ilgili sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle gerek güvenlik gerekse hastanın konforu yönünden kol damarı yani radyel arter dediğimiz bölgeden girişin yapılması gündeme gelmiştir.” dedi.
Kol Damarı Girişimleri
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taştan, “ Teknolojinin ve kol damarına uygun cihazların gelişmesi ile günümüzde yaygın şekilde radyel arter ( Kol Damarı) yoluyla koroner anjiyo işlemleri başarılı güvenli ve konforlu bir şekilde yapılmaktadır. Radyel arter işleminin hastalar açısından önemli faydası bilek damarından yapıldığı için kanama riski çok düşüktür. Girişim bölgesi kolay komprese edildiği için hastanın yatağa bağlı kalması gerekmemektedir. İşlem yapıldıktan hemen sonra hastanın hareket etmesi, tuvaletine kalkması, sosyal ihtiyaçlarını karşılaması mümkündür. Yine girişim yapıldıktan hemen sonra uygun tedavi yapılıp çok komplike işlemlerde bile hasta hastanede kalmadan o gece evine rahatlıkla dönebilmektedir.”
Radyel arter girişimlerinin yaygınlaşmasının hekimin tecrübesi, kullanılan malzemelerin gelişmesi ile ilgili olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Taştan, “ Günümüzde bu konudaki tecrübelerin çok gelişmesi ile kasık damar bölgesinden yapabildiğimiz işlemlerin hemen hemen hepsini radyel arter bölgesi ile de yapabilmekteyiz. Yani hastaya sadece anjiyogrtafi değil, aynı zamanda koroner balon işlemleri koroner stent işlemleri de kol damarı yoluyla yapılmaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi hekimlerin tecrübelerinin artmasıyla her geçen gün daha çok yapılır hale gelmiştir. Hastalar açısından da son derece güvenli bir yöntemdir.” dedi.