Ege Ambulans
Kolorektal Kanserler 04/12/2024

Alfa Tıp Merkezinden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, kolorektal kanserler hakkında bilgi verdi.

Sindirim kanalında kolon ; ince bağırsak bitiminden anüse kadar olan kısımdır, son 15 cm’lik bölüm rektum olarak isimlendirilir. Bu bölge kanserleri tıpta kolorektal kanserler olarak isimlendirilir diyen Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, “ Kolorektal kanserler sık görülmektedir, tüm kanser türleri içerisinde kadınlarda 2.,erkeklerde 3. sıklıkta görülür” dedi.

Neden Kaynaklanır?

Kolorektal kanserlerin daha çok ileri yaşlarda görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, kolorektal kanserlerin büyük bölümünün poliplerden kaynaklandığını ve bu nedenle kolonoskopide saptanıp alınmaları durumunda kansere dönüşme riskini ortadan kaldırıldığını belirtti. Ayrıca birinci derecede yakınlarında bu bölge kanserleri saptananlarda daha çok görülme riski olduğunu ve Ülseratif kolit ve Chron hastalarında da daha sık görülüğünü söyledi. Tespitlerimize göre bağırsak muhtevasının bağırsak iç yüzü ile temas süresinin en uzun olduğu alanlarda daha çok görülmekte olup bu durumun bize dışarıdan alınan besinlerin  etkisi olduğunu göstermektedir şeklinde konuştu.

Kolorektal Kanserlerin Belirtileri

Kolorektal kanser belirtilerinin neler olduğundan bahseden Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, “Hastalar dışkıda kan görülmesi, bağırsak alışkanlığında değişiklik (normal seyirdeyken kabız veya ishal olma),geçmeyen karın ağrıları, kansızlık saptanması ve kilo kaybı şikayetleriyle hekime başvurmaktadırlar” dedi.

Erken Tanının Önemi

Diğer kanser türleri gibi kolorektal kanserlerde de erken tanının çok değerli olduğunu ifade eden Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, “Erken tanı çok değerlidir, yaşam süresini etkileyen en önemli faktördür. Kolonoskopi ile hastalıklı bölge görülür ve doku biyopsisi alınarak tanı kesinleştirilir. İlave tetkikler ile hastalığın evresi belirlenir ve tedavisi planlanır” diye konuştu.

Tedavi Şekli

Kolorektal kanserlerde temel tedavinin cerrahi olduğunu belirten Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, “Cerrahi olarak hastalıklı bölge alınır ve sağlam dokularla devamlılık sağlanır” dedi.  Kemoterapi ve radyoterapiden hastaların çok fayda gördüğünü, cerrahi öncesi veya sonrası uygulandığını belirtti.

Tarama Testi Var mı?

Biz risk altında olanlara 40 yaş, normal durumlarda 45 yaşında gaitada gizli kan bakılmasını öneriyoruz diyen Op. Dr. Yurdalan Altunsoy, sonucun pozitif olması durumunda kolonoskopi yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Gaitada gizli kanın pozitif olması bir hastalık tanısı değildir çünkü buna neden olan çok çeşitli durumlar vardır” diye ifade etti.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com