Kalın bağırsak kanserinin gelişme riskinin 50 yaşından sonra arttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver, “Kolorektal (kalın Bağırsak) kanseri hem Türkiye'de hem de dünyada sindirim sisteminin sık görülen kanseridir. Türkiye’de sık görülen kanserler içinde erkeklerde 4’üncü, kadınlarda 3’üncü sıradadır” dedi.
Risk faktörleri
Kolorektal (kalın Bağırsak) kanserlerinde birinci derece akrabada Kolorektal kanser
bulunmasının başlıca risk faktörü olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Diğer risk faktörleri arasında bazı genetik hastalıklar, erkek cinsiyet, hayvansal yağ tüketmek, lifli gıdalar bu etkiyi azaltır, kırmızı et tüketimi, tütsülü gıdalar tüketmek, obezite, sık yumurta ve işlenmiş et (salam, sosis, sucuk vb) tüketimi, alkol, sigara kullanımı yer almaktadır” diye konuştu.
Belirtilere Dikkat
Kolorektal kanserin belirtileri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Ünver, “ Dışkılama alışkanlığında değişiklik, kanlı dışkılama, karın ağrısı, şişkinlik hissi, kilo kaybı ve iştahsızlık yer almaktadır. Ayrıca kalın bağırsağın sağ tarafını tutan kolon kanseri ile sol tarafını tutan kolon kanseri farklı belirtiler verebilir.
Cerrahi Tedavi
Gelişen teknolojiyle birlikte artık cerrahi operasyonların önemli bir bölümünün laparoskopi yani kapalı teknikle yapılabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda kalın bağırsak hatta karaciğer ve pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile başarılı sonuçlar veriyor. Hastanede kalış süresinin kısa olması, çabuk iyileşme ve hastaların daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmesine olanak sağlıyor” ifadelerinde bulundu.