Bir süre önce ziyaretime genç bir tıbbi mümessil gelmişti. Bir ay önce daha yeni evlenmiş. Bende bu delikanlıya sabah esprisi olarak “ eee boşanmaya kalktınız mı?” dedim. Genç mümessil arkadaş da yüzünü hafifçe buruşturdu. Muhtemelen de içinden “ ne saçmalıyor bu doktor amca” diye düşündü. Bende gülümsedim. Daha sonraki gelişinde bu sözümle ilgili olarak “ Ay doktor bey, geçen gelişimde siz bana boşanmaya kalktınız mı deyince çok garipsemiştim. Ama evvelki hafta eşimle tartıştık, kavga ettik ve boşanmaya karar verdik. Neyse ki sonra barıştık ve siz aklıma geldiniz” dedi. Tabi ki ben yine gülümsedim.
Şimdiye kadar, acaba ben kaç defa kalkıştım. Bu yazıyı okuyan sizler şimdiye kadar eşinizden kaç defa boşanmaya kalkıştınız.
Şurası tartışılmaz bir gerçektir ki, hayatta en çok tartıştığımız hatta kavga ettiğimiz kişi karımız/kocamızdır. Birbirinden çok farklı iki insan hoşlandıkları ve sevdikleri için bir araya geliyorlar ve evleniyorlar. Ama bir kişi ile beraber yaşamak çok zordur. Gün oluyor ananız, babanızla veya kardeşiniz ile geçinemiyorsunuz. Hele de yabancı birisi, sevsenizde, hoşlansanız da beraber yaşamak hiç de kolay değildir. Sonuç olarak genç tıbbi mümessil gibi yadırgasanız da, eşinizle tartışma ve kavgaların yaşanması son derece doğaldır. Peki, ya boşanmaya kalkışmak. Elbette bu da sıklıkla olabiliyor.
Peki, şu korona günlerinde eşi ile tartışma yaşamayan, kavga etmeyen, hatta boşanmaya kalkışmayan var mıdır?
Bir güç sizleri hedef alan yasaklı kararlar alıyor. Sokağa çıkmak yasak. Kırlara çıkmak yasak. İçki yasak. Kahvehane yasak. Arkadaşlar ile toplanmak, sohbet etmek, top oynamak yasak. Peki bunca yasaklardan sonra evde hapis oldunuz. Öfke duymayan var mıdır? Doğal olarak herkes gergin bir yat gibidir.
Her insan elinde ne varsa başkaları ile onu paylaşabilir. Huzurlu insanlar başkasına huzur verebilir. Ama, eğer ki kişi mutsuz, rahatsız ve huzursuz ise çevresine negatif enerji verir. Doğal olarak da bu negatif enerji bol miktarda aile kavgalarına ve boşanma kararlarına yol açabilir.
Genel olarak tüm insanların ortak bir özelliği de kişilere karşı duygularımızın 0 ile 100 oranında değişmesidir. Bazen bir şeye, bir kişiye karşı yüz üzerinden 100’lük bir olumlu duygu hissederiz. Ama bazen de bu duygumuz sıfıra iner. Duygulardaki bu dalgalanma genel olarak herkeste olur ve normaldir. Ancak bir kişiye yönelik duygunuz sürekli olarak sıfır ise o ilişkinin sonu gelmiştir diyebiliriz. Ama, eğer ki bir kişiye karşı bazen sıfır ve bazen de 100’lük bir duygu hissediyorsanız endişelenmeyin. Şu korona günlerinde birkaç yüz defa boşanmaya kalktıysanız, rahatlayabilirsiniz. Siz normalsiniz.
Psikiyatrist Dr. Hüsnü Uçar