Kovid-19 (Koronavirüs) enfeksiyonu geçiren hastaların yüzde 30’luk bölümünde kalp tutulumu olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Talat Tavlı, “ Yaşlı hastalarda bu süreç ağır geçmekle birlikte genç ve orta yaş grubunu da etkilemektedir. Bu anlamda enfeksiyon sonrası kalp tutulumuna dikkat edilmelidir” dedi.
Kovid-19 enfeksiyonunun akciğerlerde oluşturduğu tahribatın yanı sıra birçok farklı organda da işlev bozukluğuna yol açtığını belirten Batı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, “ Bu organlardan birisi de kalptir. Özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda Kovid-19'u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler ile gelen hastalarda kalp tutulumu olduğunu görülmektedir. Bu kalp tutulumları, kalp damarlarında pıhtılaşma ile kalp krizine, kalp kasının tutulumu ile kardiomyopatiye, kalp zarının tutulumu ile perikardite ve kalp ritim bozukluklarına yol açarak hastalığın ağır seyretmesine yol açabilir” dedi.
“7/24 Görevimizin Başındayız”
Pandemi döneminde hiç bir sorumluluktan kaçınmadan İzmir ve çevre illere hizmet veren Central Hospital’ın hekimleri ve sağlık çalışanları canları pahasına hizmet kalitesini arttırarak 7/24 görevlerine devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Talat Tavlı , “ Batı Anadolu Central Hospital’da Kovid hastalıklar için ek bina devreye sokulmuş ve pandemi kliniğinden izolasyonla yarılarak hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Pandemi kliniği de tam kapasiteli olarak pandemi hastalarına hizmet vermektedir. Bu dönemde binlerce hasta sağlığına kavuşturularak taburcu edildi. Tam teşekküllü ve son teknoloji cihazlarla donatılmış kalp merkezi, kadın hastalıkları ve doğum kliniği, güzellik merkezi ve fizik tedavi merkezi 7/24 hizmettedir. Hastanemizin İzmir’in merkezinde Bayraklıda bulunması sebebiyle tüm semtlere eşit uzaklıkta olmasından dolayı Acil servisimiz, zaman zaman kamu hastanelerinden daha yoğun hasta kabulü yapmaktadır” dedi.
Gençlere de Kalp Tutulumu Olabiliyor
Genç ve orta yaşlılarda da kalp tutulumunun sık görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Tavlı, “ Kliniğimize gelen 24 yaşındaki Kovidli hasta kalp krizi geçirmiş ve koroner anjiosu yapılarak kalp damarı açılmıştır. Bilindiği üzere; Kovid-19 enfeksiyonu bulaştığı hastalarda çeşitli tahribatlara yol açabiliyor. Bu tahribatlardan birisinin de kalp üzerinde yaptığı tutulumlara bağlı fonksiyon bozuklukları olmaktadır. Kovid-19 enfeksiyonunu ayakta ve hafif atlatan hastalarda birkaç ay sonra, özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda, kalp kası tutulumu olduğunu saptamaktayız. Yapılan kan ve görüntüleme yöntemleri ile kolayca tanı konulabilmekte ve tedaviye başlanılmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Tavlı, “ Kovid-19 pandemisi tüm dünyayı etkilemekte, sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile karşımıza çıkmaktadır. Pandeminin başlangıcından beri dikkatler aslında akciğerler üzerineydi. Çünkü virüsün akciğer üzerinde oluşturduğu tahribat ile birlikte hastalar solunum yetmezliğiyle hayatlarını kaybediyorlardı. Ancak zaman ilerledikçe salgının ilk zamanlarına göre biz de kalp kası tutulumu olduğunu daha iyi fark ettik ve bununla ilgili görüntüleme (Ekokardiyografi, Kardiyak MR) bulgularıyla karşılaştık. Kovid-19 enfeksiyonunu ayakta ve hafif atlatan hastalarda biz birkaç ay sonra özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda kalp MR'ında kalp kası tutulumu olduğunu fark ediyoruz ve bunlar hastaların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Yatarak tedavi olan ve ağır bir Kovid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda ise zaten bunların 3'te 1'ine yakınında çok ciddi kalp kası tutulumu meydana geliyor. Bunlar, kalpte ritim bozuklukları, kalp yetmezlikleri, kalpte kasılma kusuru ve hayatı kaybetmeye kadar giden çok ciddi klinik sonuçlara neden olduğunu biliyoruz” dedi.
“Kendinizi iyi dinleyin”
Özellikle hastalığı ayakta veya orta şiddetli olarak evde atlatan hastalarda sonradan kalpte tutulumların gözlendiğini belirten Prof. Dr. Tavlı, “ Bu hasta grubunda Kovid-19'u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler konusunda hasta çok uyanık olmalıdır. Bu konuda farkındalığı olmalı ve bunu geçirdiği akciğer enfeksiyonu ile ilişkilendirmeden kalp kası tutulumu olabileceği yönünde bir doktora başvurmalıdır. Biz sadece kalp kası tutulumunu değil kalp zarı tutulumunu da görüyoruz. Bazen de ikisini birlikte görebiliyoruz. Dolayısıyla bu şikayetler kalp tutulumuyla alakalı olabileceği için hastaların mutlaka bir hastaneye başvurmaları gerekmektedir.
Kovid-19 enfeksiyonu sürecinde ek hastalıkların çok önemli olduğu için ağır tablolar oluşturabilir. Önceden bir klinik bulgu vermeyen bir koroner arter hastalığı (kalp damar hastalığı) varsa hastada oksijen ihtiyacı artar. Kalp bunu karşılayamayacağı için bir takım ağır klinik tablolara neden olabilir. Bu nedenle özellikle kalp hastalığı olanlar, kalp yetmezliği olanlar bu konuda daha uyanık olmalıdır. Hastalar semptomları ortaya çıktığı zaman gecikmeden bir hastaneye başvurmalıdır” ifadelerinde bulundu