Çizgi film izlerken sehpanın üzerinde duran madeni parayı yutan küçük Umut, İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde gerçekleşen başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuştu.
Sehpanın Üzerinde Duran Madeni Parayı Yuttu
Sabah büyük oğlunun bakkaldan gelerek bozuk paraları sehpanın üzerine koyduğunu belirten anne Özlem İNANÇ “Umut içeride televizyon izliyordu. Bu esnada madeni parayı ağzına atmış. Bozuk para boğazıma kaçtı dediğinde paraların eksildiğini fark ettim. Panik halinde parayı çıkartmaya çalıştık. Ben sırtına vurmaya başladım. Bu olay yaşandığında annem ve babamlarda evdeydi. Babamda çıkartmak için çabaladı ama olmadı. Panik bir şekilde eşimi aradım. Yüzünde morarma olmadığını görünce paranın yemek borusunda takılı kaldığını anladım. Bu yüzden biraz rahatladım.” dedi.
Doktor Hanım Bizi Bekletmeden Ameliyata Aldı
İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinde bizi acil olarak Çocuk Cerrahı Op. Dr. Nihan ÜNVER’e yönlendirdiler. Doktor Nihan hanım endişelenmememiz gerektiğini söyledi. Hayati tehlikesi olmadığını ilettiğinde çok rahatladım. Bekletmeden bizi ameliyata aldılar. Çok şükür bir sıkıntı olmadan operasyonu tamamlandı. Böylesine modern bir sağlık kuruluşunda oğlumun tedavi olmasına çok sevindim. Emeği geçen tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
Çocuklarda Sık Karşılaşılan Bir Durum
Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Cerrahı Op. Dr. Nihan ÜNVER yaşanılan bu durumun çocuklar arasında sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirterek “Çevresindeki dünyayı keşfetmeye hazır hale gelen tüm çocuklar ulaşabildikleri tüm nesneleri tanımak isterler. Bu bazen nesnelerin şekli, rengi bazen de tadına bakmak olarak karşımıza çıkar. Başta en kolay ulaştıkları oyuncak ve oyuncak parçaları olmak üzere çevrelerinde ilgilerini çeken tüm cisimler çocuklar için bir anda hayati tehdit oluşturan maddeler haline gelebilir.
Oyuncak parçaları, yuvarlak piller, mıknatıslar, su maymuncukları, tablet deterjanlar, naftalin, bilyeler ve demir paralar çocuklar tarafından en sık merak edilen ve ağza alınan nesnelerdir. Bu nesnelerin bir kısmı eriyerek sindirim sisteminde yakıcı etkilere sahip olurken bazıları da takıldıkları yerlerde tıkanıklığa neden olabilir.
Hastanemize para yutma şikayeti ile başvuran iki hastamızın da bu cisimler yemek borusunun fizyolojik ilk darlığında takılmışlardı. Tükürüğünü bile yutamayan bu hastalardan metal paralar özefagoskopi ile çıkarıldı. Bu işlem hastanemizde ilk kez yapılmış olup her iki hastamız da tamamen sağlıklı bir şekilde ertesi gün taburcu oldu” dedi.
Anne Babalar Mutlaka İlk Yardım Eğitimi Almalı
Böyle durumlarla karşılaşabilecek anne ve babaların mutlaka profesyonel ilk yardım eğitimi almalarını belirten Çocuk Cerrahı Op. Dr. Nihan ÜNVER “Oyuncakla oynarken aniden öksürmeye ya da öğürmeye başlayan çocukların aileleri böyle durumlarda öncelikle çocuklarının neyle oynadığı ve ne yutmuş olabileceğini dikkatlice incelemelidir. Bir tane mıktanıs kendiliğinden sindirim sisteminden dışkı yoluyla uzaklaştırılabilecekken 2 adet mıknatıs bağırsak yırtılmasına yol açarak hayati tehlike yaratabilir. Bu nedenle yutulan maddenin tanımlanması çok önemlidir.
Yabancı cisim çocuğun ağzında görüldüğü takdirde sakince cisim uzaklaştırılmaya çalışılmalıdır. Boğazdan aşağıya doğru ittirmek kesinlikle yanlış bir davranıştır. Çocukta aniden gelişen bir nefes darlığı ve öksürük olması halinde durum daha ivediliklidir çünkü yabancı cisim muhtemelen solunum yoluna kaçmış demektir. Böyle bir durumda dakikalar bile önemli olduğundan arkadan hastaya sarılmak suretiyle karnın üst kısmından çocuğa iyice bastırılarak yabancı cisim çıkarılmaya çalışılırken (Heimlich manevrası) bir yandan da hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Basit tanı yöntemleri ile tanı konabilmekte ve tedavi uygulanabilmektedir” dedi.