Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Burçin Keçeci meme kanserinin kemiklere sıçrayabileceğini ve bu durumda geç kalınan tedavide kemiklerde kırıkların oluşabileceğini belirterek, “Geç fark edilen bir kemik metastazı, kemiklerde kırılmaya sebep olmaktadır. Böyle bir durum oluşmadan önlem almak, hastaların bilinçlenip bu tür ağrılarını doktorlarıyla paylaşması sayesinde çok kolaydır. Alınacak basit önlemler ile yaşanabilecek kötü deneyimlerden kurtulmak mümkündür” dedi.
Erken Teşhis Önemli
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2018 yılı verilerine göre her yıl 2,1 milyon kadının meme kanseri teşhisi aldığını belirten Doç. Dr. Burçin Kececi, “ Çok nadir görülmekle birlikte bu hastalık sadece kadınları değil, erkekleri de etkilemektedir. Bu hastalıkla baş edebilmenin önemli basamağı, diğer kanser tiplerinde de olduğu gibi, erken teşhistir. Erken teşhis edilen meme kanseri vakalarında, hayatta kalma oranı yüksektir. Meme kanseri teşhisi almış, tedavi gören hastaların yapması gereken kontrollerini aksatmamaktır. Bu süreçte hastalarımızın başına gelebilecek durumlardan olan meme kanseri hücrelerinin diğer organlara yayılma durumu büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Başka Ağrılarla Karışabilir
Meme kanserinin öncelikle kemiklere metastaz yaptığını belirten Doç. Dr. Keçeci, “ Meme kanseri herhangi bir kemiğe yayılabilse de, yaygın bölgeler kaburgalar, omurga kemikleri, pelvis (Leğen kemiği), omuz ve kalça bölgesi kemikleridir. Aniden ortaya çıkan yeni bir ağrı, kemiğe yayılan kanserin yaygın görülen bulgusudur. Kemik metastazının ağrısı, eklemlerdeki yıpranmayla ortaya çıkan (artrit) ya da travma sonrası oluşan ağrılar ile karışabilir. Bu ağrı, ilk başlarda zaman zaman gelen ve istirahat ile geçen bir ağrı olsa da, ilerleyen dönemlerde sabit bir ağrı haline gelebilir. İstirahat edilmesine rağmen değişmeyen, hatta artan karakterdeki ağrı uyarıcı olmalıdır. Geç fark edilen bir kemik metastazı, kemiklerde kırılmaya sebep olmaktadır. Böyle bir durum oluşmadan önlem almak, hastaların bilinçlenip bu tür ağrılarını doktorlarıyla paylaşması sayesinde çok kolaydır. Bu tür şikayetlerle başvuran hastalarda öncelikle direk film (röntgen), eğer şüphe var ise manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile teşhis konulabilir” dedi.
Basit Önlemler Hayat Kurtarır
Tutulan kemik henüz kırık riski taşımıyorsa radyoterapi (ışın tedavisi) yardımıyla bu durumun kontrol altına alınabileceğini belirten Doç. Dr. Burçin Keçeci, “ Ancak kemikte kırılma riski var ise, ortopedik ameliyatlar ile kemik tespit edilmeli ve kırılması engellenmelidir. Geç kalınmış olgularda, kemik kırılabilir. Bu durumlarda yapılması gereken metastazlı kemiğin o bölgeden uzaklaştırılması ve uygun implantın (metal plaklar ve protezler) uygulanmasıdır. Basit önlemler ile yaşanabilecek kötü deneyimlerden kurtulmak mümkündür. Kuşkusuz kanser teşhisi almak hepimizi mutsuz eder; ancak unutmamalıdır ki, günümüzde meme kanseri tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir” dedi.