Menopoz döneminin kadınların yaşamında önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “ Menopoz döneminde üreme çağının sona ermesiyle birlikte hormonal değişiklikler, kadın sağlığını birçok açıdan etkiler. Özellikle rahim kanseri başta olmak üzere bazı kadın kanserleri açısından risk artışı yaşanabilir. İstatistikler, menopoz dönemindeki kadınlar için düzenli sağlık kontrollerinin ne kadar hayati olduğunu açıkça göstermektedir” şeklinde konuştu.
Endometrial Hiperplazi Nedir ?
Endometrial hiperplazinin rahim iç tabakasının (endometrium) normalden fazla kalınlaşması durumu olduğunu söyleyen Op. Dr. Çiğdem Karas, “ Bu durum genellikle östrojen ve progesteron hormonları arasındaki dengesizlik sonucunda ortaya çıkar. Menopoz öncesi veya sonrası dönemde görülebilir ve bazı durumlarda rahim kanseri gelişimine zemin hazırlayabilir. Araştırmalara göre, menopoz sonrası anormal vajinal kanama yaşayan kadınların yaklaşık yüzde 15-25’inde endometrial hiperplazi saptanmıştır. Bu kadınların yüzde 5-10’unda ise ilerleyen dönemde rahim kanseri gelişebilmektedir. Belirtileri arasında ise menopoz sonrası anormal vajinal kanama, adet düzensizlikleri (menopoza yakın dönemde), alt karın ağrısı veya dolgunluk hissi yer almaktadır” dedi.
Kadın Kanserleri Nelerdir?
Menopoz döneminin kadınlarda bazı kanser türlerinin daha sık görüldüğü bir süreç olduğunu ifade eden Op. Dr. Çiğdem Karas, “İstatistikler, bu dönemdeki kanser riskini net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu kanserlerin başında rahim, yumurtalık ve meme kanseri gelmektedir.
Rahim Kanseri: Rahim kanseri (endometrial kanser), menopoz sonrası kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl dünyada yaklaşık 382.000 kadın rahim kanseri tanısı almakta ve bu vakaların büyük bir kısmı menopoz sonrası dönemde teşhis edilmektedir.
Yumurtalık Kanseri: Erken evrede belirti vermemesi nedeniyle “sessiz katil” olarak bilinir. Türkiye’deki verilere göre, yumurtalık kanseri her yıl yaklaşık 2.000 kadında teşhis edilmektedir.
Meme Kanseri: Menopoz sonrası dönemde meme kanseri riski artar. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,3 milyon kadın meme kanseri tanısı almakta ve bu vakaların önemli bir kısmı menopoz sonrası dönemde görülmektedir.
Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Menopoz döneminde kadınların sağlıklarını korumak için neler yapabileceklerinden bahseden Op. Dr. Çiğdem Karas konu hakkında şunları söyledi.
Düzenli Kontroller: Menopoz dönemindeki kadınların yüzde 70’inden fazlası, vajinal kanama gibi erken uyarı işaretlerini dikkate almamaktadır. Ancak erken tanı oranı, düzenli kontrollerle yüzde 90’a kadar çıkmaktadır.
Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz: Obezite, rahim kanseri riskini yüzde 50 artırmaktadır. Dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz bu riski azaltabilir.
Hormonal Tedavilerin Takibi: Menopoz semptomları için uygulanan hormonal tedaviler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Uzun süreli östrojen tedavisinin rahim kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.
Sigara ve Alkolden Kaçınma: Sigara kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri riski yüzde 30 daha fazladır.
Yılda bir kez jinekolojik muayene ve ultrason yaptırmanın oldukça önemli olduğundan bahseden Op. Dr. Çiğdem Karas, “ Menopoz sonrası vajinal kanama varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır” dedi.
Erken Tanı Hayat Kurtarır
Kanserlerin büyük bir kısmının erken evrede tespit edildiğinde tamamen tedavi edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Çiğdem Karas, “Erken tanı konulan rahim kanseri vakalarının yüzde 95’inde tedavi başarıyla sonuçlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki erken tanı hayat kurtarır. Bu yüzden menopoz dönemindeki kadınlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına kendilerini düzenli olarak takip etmeli ve olası belirtileri ciddiye almalıdırlar. Sağlıklı bir gelecek adına kontroller ihmal edilmemelidir” dedi.