Meridyen terapinin akupunkturun bir formu olduğunu belirten Güzellik Uzmanı Göksen Aksel, “Bir başka değişle geleneksel Çin tıbbının yaygın olarak bilinen tedavi metodlarından biri olan akupunktur, vücuttaki belirli noktalara çok sayıda iğne batırılması dışında farklı tekniklerle de uygulanabilir. Burada ortak amaç bedendeki akunoktaların uyarılması ve enerji dengesinin (Qi) sağlanmasıdır. Meridyen terapi düşük doz elektrik akımı kullanarak bu noktaları uyarır ve meridyenler arası enerji dağılımını yeniden düzenleyerek dengeler, sorun yaşanan organ veya bölgede ise rahatlamaya yardımcı olur” dedi.
Meridyen Terapi Nedir?
İnsan bedeninde her biri farklı organ veya yapılara karşılık gelen çift taraflı 12 ana meridyenin yer aldığını belirten Göksen Aksel, “ Bu meridyenler kan veya sinir ağlarını takip etmez. Bunlar: Mide, kalın barsak, dalak, kalp, ince barsak, böbrek, mesane, perikard, san jiao (ısı organı), karaciğer ve safra kesesidir. Bu meridyenlerdeki enerji akışı dengeli olmalıdır. Her bir organ veya yapı meridyeninin 24 saatlik zaman dilimi içerisinde ikişer saat aktif oldukları zaman dilimleri vardır ve meridyenler üzerinde toplam 360 adet akunokta mevcuttur. Bedendeki herhangi bir sıkıntıda, bu meridyenlerden birisinde oluşan blokaj, enerji akışında kesintiye yol açar ve denge hali bozulur, o zaman diğer meridyen alanlarından problemli bölgeye enerji yönlendirmesi ve restorasyon gerekir” diye konuştu.
Fayda Sağladığı Durumlar
Meridyen terapisinin kadın sağlığında hangi durumlara fayda sağladığı hakkında bilgiler veren Göksen Aksel, “ Meridyen terapisi premenstrual sendrom (Adet öncesi gerginlik sendromu), endometriozis, ovulasyon (yumurtlama) bozuklukları ve menstrüasyon düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), menopoz sıkıntıları, menstrüasyon (adet) ağrısı, disparoni (ağrılı cinsel ilişki), cinsel işlev bozukluğu, anksiyete ve stres, pelvic taban gevşekliği ve idrar kaçırma, kilo kaybı, solunum yolu rahatsızlıkları ve alerjiler, kan basıncı yüksekliği ve kalp hastalığı riski, romatizmal hastalıklar, migren, kas ve iskelet sistemi problemleri (skolyoz, miyofasyal ağrılar) gibi durumlarda fayda sağlamaktadır” dedi.
Uzman Kişiler Tarafından Yapılmalı
Bütünüyle sağlıklı olmanın bedendeki enerji akışını dengelemekle ilgili olduğunu dile getiren Göksen Aksel, “ Bu sebeple hastaya şifa amaçlı sağlıklı beslenme, medikal egzersiz, nefes egzersizi, gereğin demodern tıbbın uygun gördüğü medikal veya cerrahi tedaviler önerilirken yukarıda sayılan problemlerde uygun vakalarda meridyen terapisi bu plan içinde önerilir ve harmoniye önemli katkıları olur. Meridyen terapisi sertifikasyonlu uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Geleneksel doğu tıbbının bir akupunktur formu olan meridyen terapisi klasik akupunkturdan daha az ağrılı ve daha konforlu oluşu ve aynı felsefe üzerine çalışması açısından çok fazla uygulama alanı bulmaktadır” söylemlerinde bulundu.