Metabolik sendromu olan bireylerin beslenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Ecem Özduran metabolik sendroma sahip bireylerin beslenmesinde dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.
Metabolik Sendrom Nedir?
Metabolik sendromun kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet gelişimi için risk faktörlerinin kombinasyonu olduğunu belirten Dyt. Ecem Özduran, “ Metabolik sendrom görülme sıklığı çok yaygındır ve dünyanın tüm bölgelerinde azalmış fiziksel aktivite ve artmış enerji alımına sahip popülasyonlarda görülür. Yaş, cinsiyet, sosyo ekonomik durum ve etnik köken görülme sıklığını değiştirebilir. Yetişkinlerin yüzde 25-35'inin metabolik sendroma sahip olabileceği tahmin edilmektedir. Kardiyovasküler hastalık için risk faktörlerinin gruplandırılması ilk olarak 100 yıl önce önerildi ve ve X sendromu, insülin direnci sendromu ve ölümcül dörtlü gibi farklı isimler aldı. Metabolik sendromun farklı tanımlarında dört ortak bileşen mevcuttur. Bunlar obezite, abdominal adipozite veya insülin direnci göstergeleri; bozulmuş glukoz metabolizması; hipertansiyon ve aterojenik dislipidemidir” dedi.
Metabolik Sendromda Diyet Çeşitleri
Metabolik sendroma sahip bireylerde uygulanabilecek diyet çeşitleri hakkında bilgiler veren Dyt. Ecem Özduran, “ Low-carb diyetler hariç tüm diyetlerin ortak yanı nişastalı olmayan sebzelerin tüketimi , eklenti şeker ve rafine tahılların azaltılması ve işlenmiş besin yerine tam gıdaların tercih edilmesine dayanır. Tam tahıl, sebze , meyve, kabuklu yemişler ve zeytinyağı tüketimini benimseyen Akdeniz tarzı beslenme, hastaların 2 yıllık takibi sonunda endotel fonksiyonda gelişmeler ve vasküler inflamasyon belirteçlerinde önemli düşüşler kaydetmiştir. Meyve, sebze ve az yağlı süt ürünlerinden zengin ve düşük doymuş yağ alımını benimseyen DASH diyeti ise kiloyu ve kan basıncını düşürmüştür” diye konuştu.
Dash (HT) Diyeti
Standart DASH diyeti 2.3 gr/gün sodyum içerirken düşük sodyumlu DASH diyeti 1.5gr/gün sodyum içerir.
Meyveler: Günlük 4-5 porsiyon verilir. Liften mahrum kalmamak için meyve suları yerine meyvenin kendisinin tüketimi tercih edilmelidir.
Kabuklu yemişler ve baklagiller: Haftada 4-5 porsiyon tüketimi önerilir. Kabuklu yemişlerin yüksek yağ-kalori oranı dikkate alınarak kontrollü tüketilmesi gerekir. İçeriğindeki yağlar tekli doymamış yağ asidi ve omega üçten zengindir.
Tahıllar ve tam taneler: Günlük 6-8 porsiyon verilir.
Süt ürünleri: Günde 2-3 porsiyon verilir. Doymuş yağ içeriklerinden dolayı düşük yağlı veya yağsız tüketilmesi önerilir.
Yağlar: Günlük 2-3 porsiyon tüketilir. Günlük enerjinin <%30’u yağdan gelmelidir.
Sebzeler: Günlük 4-5 porsiyon verilir.
Yağsız et, kümes hayvanları: Günlük 1 porsiyondan az tutulacak şekilde önerilir. Tavuk etlerinin derisiz tüketilmesi ve kırmızı etlerin düşük yağlı olmasına özen gösterilmelidir.
Şekerler: Haftalık 5 porsiyondan az tüketilmesi önerilir. 1 porsiyon şekerin 1 yemek kaşığına karşılık geldiği göz önüne alınmalıdır.