İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Narin mevsimsel geçişli üst solunum yolu enfeksiyonlarının insan sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
Hava durumundaki değişkenliğin belirgin olduğu sonbahar ve kış aylarında dönemsel enfeksiyonlarla sıkça karşılaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Nazmi Narin, “Bu enfeksiyonlar hayatımızı fiziksel ve sosyal olarak olumsuz yönde etkiler. Çoğunlukla virüslerin sorumlu olduğu bu enfeksiyonlar karşımıza grip, nezle, farenjit, larenjit, pnömoni gibi hastalık tabloları ile çıkar. Özellikle vücut direnci düşük olan erişkinler ve çocuklarda bu enfeksiyonlar daha ağır bulgularla seyredebilir” dedi.
Belirtileri
Kalabalık yaşam gereği mevsim geçişlerinde kolaylıkla üreyen ve yayılan virüslerin (RSV, İnfluenza, Rino, Koksaki vs gibi ) bebeklerde ve çocuklarda daha çok bulgu gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Narin, “Bu hastalıklar vücut direnci düşmüş olan ileri yaş hastalarda ise ateş, öksürük, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, ishal gibi çok çeşitli bulgularla seyretmektedir. Bazen hastanın direncine ve virüsün özelliğine göre daha da ağır klinik bulgularla karşılaşabiliriz. Hatta bazı hastalarda ölümcül bir tablo ve komplikasyonlarla da karşılaştığımız olmaktadır. Bu virüsler tiplerine göre belirli organlara hassasiyet gösterebilmektedirler. Örneğin; bazıları beyninde, bazıları kalpte, bazıları böbrekte, bazı virüsler karaciğerde bazıları ise bağırsaklarda duyarlılık gösterebilir. Bu tür ağır sorunlarla karşılaşmamak için öncelikle bu enfeksiyonlara karşı korunmak önemlidir. Bunun için bebek ve çocuklar öncelikle aşılanmalıdırlar (influenza, rsv aşısı vs)” şeklinde konuştu.
İzolasyon Önemli
Salgın zamanlarında izolasyonun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nazmi Narin, “Örneğin hasta öğrencilerin okula gitmemesi, maske, hijyen ve sağlıklı beslenme gibi temel yaklaşımlar basit gibi gözükse de son derece önemlidir. Hasta olan bireylerin istirahat etmesi, yeterli sıvı tüketmesi, C vitamini kullanması ve sağlıklı beslenmesi ilk uygulanacak yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlar sonrası ateşleri 48 -72 saatte halen düşmemiş olan hastalar mutlaka yatarak, gerekirse de hastanede yatarak tedavi görmelidir. Büyük ihtimalle antibiyotik tedavisi uygulanır. Az bir hasta grubunda hastalık seyri ölümcül olabilir ve ölüm ensefalit, kardit, hepatit, ağır zatürrelere bağlı olabilir. Basit gibi görünen ancak ihmal edilen virüsün ve hastaların özelliklerine göre çok ağır seyredebilen mevsimsel enfeksiyonlarda arzu edilmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için en başından gerekli tedbirleri almak oldukça önemlidir” dedi.