Migrenin günlük yaşamı olumsuz etkileyen, şiddetli baş ağrılarıyla kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, medikal tedavilere yanıt vermeyen hastalar için, cerrahi yöntemlerin umut verici bir alternatif olduğunu belirtti.
Migren cerrahisinin sinir sıkışmalarına bağlı gelişen migren ataklarını önlemek amacıyla yapılan bir operasyon olduğunu dile getiren Dr. Melikoğlu, “Migren cerrahisi baş, boyun ve yüz bölgesinde migreni tetikleyen sinirlerin etrafındaki baskıyı ortadan kaldırarak, ağrıları büyük oranda azaltmayı hedefler” dedi.
Kimler İçin Uygundur?
Migren cerrahisinin her hasta için uygun olamayabileceğinden bahseden Dr. Melikoğlu, “ Özellikle uzun süre medikal tedavi gören, ancak yeterli fayda sağlayamayan hastalar için cerrahi yöntem düşünülebilir. Ayrıca, belirli tetik noktaları belirlenen ve bu noktaların enjeksiyonlarla geçici olarak rahatlatıldığı hastalar cerrahi için uygun adaylardır. Dolayısıyla migren cerrahisi öncesi hastanın detaylı bir değerlendirmeden geçirilmesi şarttır” diye konuştu.
Ameliyat Süreci
Migren cerrahisinin genel anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir işlem olduğunu dile getiren Dr. Melikoğlu, “Operasyon, ortalama 1-2 saat sürer ve hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. Cerrahi sonrası iyileşme süreci kişiye göre değişiklik gösterebilir ancak çoğu kişi ameliyat sonrası birkaç gün içerisinde günlük yaşamına dönmektedir” dedi.
Migren hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen cerrahi yöntemlerin, doğru hasta seçimi ve uzman bir cerrah tarafından yapıldığında oldukça başarılı sonuçlar verdiğini belirten Dr. Melikoğlu, “Eğer kronik migren ataklarıyla baş edemiyorsanız, bir uzmana danışarak bu yöntemin sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz” şeklinde konuştu.