Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Özcan 2017-2018 ders yılı zilinin çalması ile birlikte ilk kez okul yaşamı ile tanışacak olan ya da üst sınıfa geçecek veya okul değiştirecek olan öğrencilerde oluşabilecek okul fobisi ve uyum bozukluğunda ailelere ve öğretmenlere de önemli görevler düştüğünü hatırlatarak, “İlkokul 1.sınıf başlangıcında zor uyum sağlayan çocuklara doğru yaklaşılmaması ve destek olunmaması durumunda bu negatif okul algısı yaşam boyu sürebilir” dedi.
Çocuk ilk kez uzun süre evden ayrı kalacak
İlk kez kreş ya da anaokulu eğitimine başlayacak çocukların okula uyum sağlamasının uzun zaman alabileceğini belirten Dr. Özcan, “ Çocuk, evinden ilk kez uzun süreli olarak yabancı bir ortamda gününü geçirmeye başlayacağından buna alışması zor olabilir. Anne ve ev özlemi onu zorlayabilecektir. Okulda yeni otorite figürleriyle tanışacak, ilk kez bir akran grubu ile birlikte oyun ve oyun dışı aktivitelerde bulunacaktır.” dedi.
Sorumlulukları artacak
İlkokul 1.sınıfa yeni başlayan çocukların, öncesinde anaokulu eğitimi almış olması bu durumu fazla zorlamayacağını ifade eden Dr. Özcan, “ 1. sınıfa başlama ile çocuğun yepyeni bir kurallar sistemi ile karşılaşması söz konusu olacaktır. Ders süresi ve bu süre içinde yapılan uygulamalar, dersler arası zamanda neler yapılabileceği ve ardından eve dönüşte yapılması gereken çalışma ve ödevler. Kısacası bir anda artmış sorumluluk ve yükümlülükler, çocuktaki otokontrol ve olgun davranış beklentisi, pek çok çocuğu ürkütecek ve sıkacaktır. Bu sürece uyum sağlama döneminde çocuğu anlamak, ona destek olmak, okula isteksiz ve zorla gitmek yerine okulu keyifle vakit geçireceği bir yer olarak sunmak hem anne-babalara hem de öğretmenlere düşen bir görevdir.” diye konuştu.
Aile ve öğretmenler beklemelidirler
“Ortaokula başlayacak olanlar akademik çeşitliliğin artışı ile bireysel çalışmalarını ve programlamalarını yeniden düzenlemek zorundadırlar” diyen Dr. Özcan, “ Bunun için yeni düzene uyum sağlama zaman alabilir. Bu yaş grubunda özellikle sık rastladığımız sorun ilk sınavlarda alınan düşük notlar ve beklenmedik başarısızlıklardır. Bireysel olarak daha fazla çaba göstermesi gerektiğini çocuk zamanla fark edecektir ve bu konuda aile ve öğretmenler beklemeyi bilmeli, onlara destek olmalı ve motive edici yaklaşmalıdırlar.” ifadelerinde bulundu.
Lisede Çocuk Değil Genç Olduklarını Hissedecekler
Dr. Özlem Özcan lise başlangıcında uyum sağlama da zorlanan genç sayısının da azımsanmayacak kadar fazla olduğunu belirterek şunları söyledi. “ Lise yaşantısına başlayacak olan gençlerin çoğu ilk kez girecekleri bir okul ortamıyla karşılaşacaklardır. Başka semtlerden, farklı aile yapılarından, farklı kültür ve eğilimlerden gelen kalabalık bir genç topluluğu onları bekliyor olacaktır. Öğretmenlerin yaklaşımları da artık onların çocuk değil, birer genç olduklarını hissettirecektir.