Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ekin, el, dirsek ve omuz cerrahisinde uygun hastalarda uygulanan kapalı ameliyatların hem hasta hem hekim açısından oldukça konforlu olduğunu belirterek kapalı ( artroskopik) ameliyatlar hakkında bilgiler verdi.
Medical Park İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ekin, son dönemde el, dirsek ve omuz cerrahisinin önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, “ Bu aşamalardan biriside omuz dirsek ve el bileği bölgesinde yapılan cerrahi uygulamaların son 4-5 yıldır kapalı ameliyatla yapılmasıdır. Daha önce diz bölgesinde yapılan kapalı ameliyat artık el, omuz ve dirsek bölgesinde de başarılı bir şekilde uygulanmakta ve yüz güldüren sonuçlar vermektedir. Yaşanan bu gelişme ortopedi ve travmatoloji alanında kaydedilen en büyük aşamalardan biri olarak kabul edilebilir.” dedi.
Hızlı bir iyileşme süreci
Daha önceden açık yöntemle ameliyat edilen hastaların ameliyat sonrası iyileşme ve fizik tedaviye başlama sürelerinin uzun sürdüğünü belirten Prof. Dr. Ekin, “ kapalı yöntemle ameliyat edilen hastalar ameliyat akşamı ya da ertesi gün taburcu olabiliyorlar. Hastalarımızın bazıları Fizik tedaviye ertesi günü başlarken bazı hastalarda iki gün bekleyebiliyoruz. Bu uygulama ile fizik tedaviye hızlı başlayarak hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırarak, hastaları iş ve sosyal yaşamından daha fazla uzak tutmuyoruz. Bazı hastalarımız hafif bir bandaj ile eğer ağır ve güç gerektirecek bir iş yapmıyorsa işlerine geri dönebilirler, bilgisayar kullanabilir, yazı yazabilirler” diye konuştu.
Kapalı ameliyatın kullanım alanları
Tedavi Edilmezse Ölümcül Olabiliyor
“ İnsan vücudunda 200 üzerinde eklem var. Bu eklemlerde çeşitli çıkıklar meydana geliyor. Bu çıkıkların yüzde 46’sı omuz ekleminde meydana geliyor. Bu kadar sık yaşanan çıkığın düzgün bir tedavisi bu çıkıkların tekrarlama olasılığını azaltıyor. Eğer bir çıkık iki kere yaşandıysa bu bizim için tekrarlama olarak kabul edilir. Ancak tedavi edilmezse bu çıkıklar araba kullanırken yaşanırsa kazaya, yüzerken tekrarlarsa boğulmaya kadar varabilir. Bu gibi durumlar ölümle de sonuçlanabilir. Ayrıca yaşanan ağrılı durum kişinin kolunu iyi bir şekilde kullanamamasına neden oluyor.