Ege Ambulans
Ortodontik Tedavi Hayati Öneme Sahip24/12/2024

Ortodontinin halk arasında dişlerin düzeltilmesi olarak bilindiğini ancak yalnızca dişlerin düzgün sıralanmasını değil, aynı zamanda çene pozisyonu ve iskeletsel sorunların tedavisini de kapsadığını ifade eden Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Nuri Yelken, ortodontik tedavi hakkında önemli bilgiler verdi. Ortodontik tedavi ile çenenin konumunun, büyüklüğünün ve pozisyonunun düzeltilebileceğini belirten Uzm. Dt. Nuri Yelken, “ Özellikle çocukluk yaşlarında yapılan müdahaleler, ileride cerrahi müdahale gereksinimini ortadan kaldırabilir. Bu yüzden erken yaşta ortodontik muayene kişinin ağız ve çene gelişimi için hayati bir öneme sahiptir. Çocukların çene problemleri genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır. Çenenin normalden fazla önde veya geride olması, aile bireylerinde de görülebilir. Bu tür problemler, çoğu zaman aileler tarafından normal olarak kabul edilse de, bir uzman tarafından muayene edilmesi önem arz etmektedir” dedi.

Tedavi Süreci

Ortodonti tedavisinin süreci hakkında bilgi veren Uzm. Dt. Nuri Yelken, “ Ortodonti tedavisi genellikle 1-1.5 yıl arasında değişirken, daha ciddi vakalarda bu süre 2 yıla kadar çıkabilmektedir. Dişlerin ve çenenin ideal pozisyona getirilmesinin ardından, tedavinin stabil olması için ek olarak diş telleri veya şeffaf plaklar uygulanması gerekmektedir. Bu aşama, tedavinin başarılı bir şekilde korunabilmesi için oldukça önemlidir. Şeffaf plak tedavisi, diş tellerine nazaran daha rahat bir tedavi süreci sunar. Ancak her iki tedavi yönteminde de, sert yiyeceklerden (bisküvi, çerez gibi), çekirdekli meyvelerden (erik, zeytin, hurma) ve asidik, yapışkan şekerleme ve sakızlardan uzak durulması gerekir. Uzak durulmadığı takdirde bu tür yiyecekler, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu. Ortodontik tedaviye başlamadan önce kullanılan malzemelerin kalitesinin büyük önem taşıdığını belirten Yelken, “Özellikle şeffaf plaklar ve diş telleri konusunda, sağlık bakanlığından onaylı ve tıbbi ürün olarak kabul edilen markalar tercih edilmelidir. Yanlış malzeme kullanımı, tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Yapay Zeka Destekli Tarayıcılar

Son yıllarda, şeffaf plak tedavisinde kullanılan yapay zeka destekli 3D tarayıcıların tedavi sürecini daha da kolaylaştırdığını söyleyen Uzm. Dt. Nuri Yelken, “ Bu tarayıcılar sayesinde, hastanın ağız içi taraması birkaç dakika içinde yapılabilir ve tedavi sonunda dişlerin nasıl görüneceği simülasyon yöntemi ile hastaya gösterilebilir. Bu teknolojik yenilik, tedavi sürecindeki motivasyonu artırırken, hastaların tedaviye olan güvenini de pekiştirmektedir” şeklinde konuştu.

Tedavi Yaşı

Ortodontik tedaviye başlama yaşının büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dt. Nuri Yelken, “ Çocukları genellikle 7-8 yaşlarında muayene etmek istiyoruz. Bu yaşta çene yapısındaki olası problemlere erkenden müdahale ederek ileride oluşabilecek daha büyük problemlerin önüne geçebiliyoruz. Ancak kişinin iskeletsel bir problemi yoksa, ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Yetişkinlerde de diş teli veya şeffaf plaklar ile düzeltmeler yapılabilir. Ortodontik tedavi, diş sağlığını ve çene gelişimini düzenlemenin ötesinde, psikolojik gelişim ve sosyal özgüven açısından da büyük katkılar sağlar. Erken müdahaleler, hem çocukların eğitim hayatlarına hem de sosyal ilişkilerine akran zorbalığına uğramamalarını sağlar.  Bu nedenle, çocuklarınızı ortodontik muayene için erken yaşta bir uzmana yönlendirmek, onların gelecekteki sağlıklı gülüşleri için oldukça önemlidir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com