Pankreas kistinin, genellikle belirti vermeyen ve tesadüfen keşfedilen bir durum olmasına rağmen bazı vakalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Pankreas kistinin, pankreasın içinde sıvı dolu keseciklerin oluşturduğu bir hastalık olduğunu ve bu kistlerin genellikle iyi huylu olup çoğu zaman herhangi bir belirti vermediğini ancak bazı kistlerin büyüyerek pankreasta iltihaplanma, enfeksiyon veya kanser gibi daha ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, pankreas kistlerinin genellikle iki ana türde ortaya çıktığını belirterek: “Birinci tip, sıvı dolu kistler olup iyi huylu olarak kabul edilir. Diğer tür ise genellikle daha karmaşık yapıda olan ve kanser riski taşıyan kistlerdir. Bu tür kistler daha dikkatli bir izleme ve tedavi gerektirebilir ”dedi.
Pankreas Kisti Belirtileri
Pankreas kistlerinin çoğu zaman herhangi bir belirti göstermediğini, bunun da hastalığın erken teşhis edilmesini zorlaştırabileceğini ifade eden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “Pankreas kistlerinin belirtileri, mide ve bağırsak problemleri ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, erken teşhis için dikkatli bir değerlendirme önemlidir. Belirtiler arasında karın ağrısı, sindirim sorunları, mide bulantısı, şişkinlik, kilo kaybı ve sarılık yer almaktadır. Bağırsak sistemi ile ilgili bazı durumlar oluşuma katkıda bulunur. Bazı genetik sendromlar veya kalıtsal durumlar da pankreas kisti riskini artırabilir ”dedi.
Pankreas Kisti Tedavisi
Pankreas kistlerinin tedavisinin kistin türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterdiğini, bazı kistlerin herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadığını ve yalnızca düzenli takip gerektirdiğini ancak diğer kistlerin, büyüyerek veya komplikasyonlar oluşturarak tedavi gerektirebildiğini belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, pankreas kisti tedavisinde izlenen başlıca yöntemleri şu şekilde sıraladı:
Gözlem ve İzleme: Küçük ve iyi huylu kistler genellikle herhangi bir müdahale gerektirmeyebilir. Bu durumda düzenli aralıklarla görüntüleme testleri yapılır ve kistin büyümesi izlenir.
Cerrahi Müdahale: Kistler büyüyerek komplikasyonlara yol açıyorsa veya kanser riski taşıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu işlem kistin alınmasını veya pankreasın bazı bölümlerinin çıkarılmasını içerebilir.
Endoskopik Yöntemler: Endoskopi ile kist boşaltılabilir veya sıvı alınabilir. Bu yöntem cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kistin küçültülmesine yardımcı olabilir.
Medikal Tedavi: Bazı durumlarda, pankreasın işlevini destekleyen ilaçlar kullanılabilir, ancak medikal tedavi genellikle kistlerin büyümesini engellemeye yönelik değildir.