Polikistik over sendromunun (PCOS), kadınlarda doğurganlık sorunlarına yol açabilen ve yumurtlamayı etkileyen hormonal bir durum olduğunu dile getiren Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ PCOS, kadınlarda yumurtlama düzensizlikleri, insülin direnci, kilo alımı, sivilce ve tüylenme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, PCOS’lu kadınların çocuk sahibi olmak istemesi durumunda, tedavi süreci bazen karmaşık ve uzun olabilir. Hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğu ise kişiye özel olarak değerlendirilmeli ve planlanmalıdır” dedi.
Doğal Tedavi Yöntemleri
PCOS’un ilk aşamasında genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve doğal tedavilerle yumurtlama düzeninin sağlanmaya çalışıldığını belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “Özellikle insülin direncini azaltmak, hormonal dengeyi yeniden sağlamak ve kilo kontrolü için sağlıklı bir yaşam tarzı oldukça önemlidir. Sağlıklı bir diyet, PCOS belirtilerini azaltmada etkili olabilir. Düşük glisemik indeksli gıdalar, kan şekerini dengeler ve insülin direncini azaltabilir. Protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet, hormonal dengeyi sağlama konusunda yardımcı olabilir. Özellikle inozitol gibi bazı takviyelerin de PCOS’lu kadınlarda yumurtlama düzenini artırdığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Fiziksel aktivite, hem kilo kontrolünü sağlamak hem de insülin hassasiyetini artırmak için önemlidir. Hafif-orta tempolu yürüyüş, yoga ve pilates gibi egzersizler bu süreçte önerilmektedir” şeklinde konuştu.
Medikal Tedavi ve Tüp Bebek Yöntemi
Doğal yöntemlerle sonuç alınamayan veya yaş gibi faktörlerden ötürü beklemek istemeyen kadınlar için yardımcı üreme teknikleri ve medikal tedavilerin devreye girebileceğinden bahseden Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “ Medikal tedavi sürecinde, yumurtlamayı teşvik etmek amacıyla belirli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla çoğu kadın doğal yollarla gebe kalabilir; ancak yanıt alınamayan durumlarda ileri tedavi seçenekleri düşünülür. Eğer yumurtlama indüksiyonu başarılı olmuşsa ve sperm kalitesinde sorun yoksa aşılama işlemi de uygulanabilir. Bu yöntemde, hareketli spermler doğrudan rahme bırakılır ve döllenme şansı artırılır. Daha ileri vakalarda veya yumurtlama indüksiyonu gibi yöntemlerin başarısız olduğu durumlarda, tüp bebek tedavisi (IVF) tercih edilebilir. Tüp bebek tedavisinde, yumurtalıklar hormonlarla uyarılarak birden fazla yumurta elde edilir, ardından bu yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen embriyolar, rahime transfer edilir. Bu tedavi yöntemleri göz önünde bulundurulduğunda PCOS’lu bir kadının hangi tedavi yöntemini seçmesi gerektiği konusunda uzman bir doktorun değerlendirmesi önemlidir” dedi.