Ege Ambulans
Prostat Kanserinde Yeni Nesil (Fokal) Tedaviler03/06/2024

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan prostat kanseri tedavisinde günümüzde yeni nesil tedavi seçeneği olarak fokal tedavilerin gündeme geldiğini belirterek, fokal tedavilerin amacının prostatın içindeki küçük kanserli alanı ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Murat Arslan prostat kanserinde yeni nesil (fokal) tedaviler hakkında bilgiler verdi.

Kanserli Alanı Odaklar

Fokal tedavinin sadece prostat kanserinin bulunduğu alanı odaklayan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan “Hastalara fokal tedavi önermek için tedavi öncesi detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Tümörün küçük ve lokalize olduğunu ve daha kapsamlı bir tedaviye gerek olmadığını doğruladıktan sonra önerilebilir. Bu tedavi kanser bölgelerini başarıyla yok etmek ve hastalığın oluşturacağı yan etkileri en aza indirmek için başarıyla uygulanabilmektedir”dedi.

Hasta İçin Konforlu

Fokal tedavilerin hastalara tedavi sırasında bir çok avantaj sunduğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan, “ Yöntem normal prostat dokusunu ve fonksiyonunu korur. Ameliyata göre idrar kaçırma, cinsel fonksiyon bozukluğu olasılığı neredeyse yok denilecek kadar azdır. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde fokal tedaviler tekrarlanabilir. Tedavi sonrasında radyasyon tedavisi veya cerrahi tedavi alma seçeneği sınırlanmaz. Hızlı iyileşme sağlanır ve hastalar ertesi gün işe geri dönebilir.

Erken dönem kanser sonuçları çok başarılıdır, ancak klinik çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

Fokal Tedavi Yöntemleri

İrreversibl Elektroporasyon (IRE) Yüksek gerilim ve kısa süreli elektrik akımı uygulayarak kanser hücrelerinin zarlarını deler. Bu işlem hücrelerin içine sıvı girmesine neden olarak hücrelerin ölümüne yol açar. Çevre dokular ise bu işlemden daha az etkilenir. Çünkü elektrik akım süresi çok kısadır ve çevre dokuların zarlarını daha az etkiler. Bu teknik kanserli dokuyu yok etmek için kullanılabilir ve çevredeki sağlıklı dokuların korunmasına yardımcı olur.

High-Intensity Focused Ultrasound (HIFU): Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason (HIFU), tümörleri yok etmek için tümöre yönlendirilen ses dalgalarını kullanır.

Fokal Lazer Ablasyonu: Prostattaki kanserli alana bir prop yerleştirilir. Prop aracılığıyla Laser enerjisinin ısısını kullanarak kanserli doku yok edilir.

Düzenli Takip Edilmeli

Fokal tedavi sonrasında hastanın diğer tedavi seçeneklerinde olduğu gibi düzenli ve dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “Takipte tedavinin etkilerini değerlendirmek için prostat spesifik antijen (PSA) testi ve muayene, Multiparametrik Prostat MR ve ultrason çalışmaları önerilebilir. Bu incelemelerde takip MR Füzyon biyopsisi de yapılabilir. Takip süresinde nüks görülürse, fokal tedaviden sonra size birçok tedavi seçeneği sunabilir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com