Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen temel faktörlerin başında rahim sağlığının geldiğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, tüp bebek tedavi sürecinde rahimdeki polip ve myomların tüp bebek başarısına etkileri konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Polip ve Myomların Etkileri
Rahimde görülen polip ve myomların tüp bebek başarısını etkileyebileceğini belirten Doç. Dr. Eser Çolak, “ Özellikle rahim iç tabakasında yer alan ve embriyonun yerleşeceği alanı etkileyen oluşumlar, tedavi sürecinde olumsuz sonuçlara yol açabilir” dedi.
Polipler: Rahim iç tabakasındaki (endometrium) polipler, embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir. Polipler genellikle histeroskopi yöntemiyle kolaylıkla çıkarılabilir. Bu işlemin, tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferi öncesinde yapılması başarı oranını artırabilir.
Myomlar: Rahimin kas dokusundan kaynaklanan myomlar, yerleşimlerine bağlı olarak tüp bebek tedavisini farklı şekillerde etkileyebilir. Rahim içine baskı yapan ya da endometriuma yakın konumda bulunan myomlar, embriyo tutunmasını zorlaştırabilir. Bu tür myomların cerrahi yöntemlerle alınması faydalı olabilir.
Tedavi Öncesi Değerlendirme
Tüp bebek tedavisi öncesi, detaylı bir rahim değerlendirmesinin yapılması gerektiğinin önem arz ettiğini ifade eden Doç. Dr. Eser Çolak, “ Ultrason ve histeroskopi gibi yöntemlerle polip ve myomlar kolaylıkla teşhis edilir. Rahimde meydana gelen bu tür sorunların tedavi edilmesi tüp bebek tedavisinin başarı oranını büyük ölçüde artırmaktadır” şeklinde konuştu.