Ege Ambulans
Ramazan Ayında Böbrek Sağlığınıza Dikkat Edin28/02/2025

Ramazan ayının, uzun süreli açlık ve susuzluk gibi fizyolojik değişiklikler nedeniyle böbrek sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkiler gösterebileceğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, bu etkilerden birinin de böbrek taşı oluşumunun artması olduğunu söyleyerek, Ramazan ayında böbrek sağlığının korunabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, Ramazan ayında, özellikle su tüketiminin azalması nedeniyle böbrek taşı oluşum riskinin artabildiğini belirterek, "Yeteri kadar sıvı alınmaması durumunda böbrek taşı rahatsızlığı olan hastalarımızı, böbrek fonksiyon bozukluğu ile birlikte böbrekte taş riskinin artabileceği konusunda uyarıyoruz. İftar ve sahurda karbonhidrat ağırlık beslenme de böbrek taşı oluşma riskini artıracağı için karbonhidratın azaltılması önemlidir. Ayrıca hayvansal proteinlerin de fazla tüketilmesi, kandaki kalsiyum ve ürik asit, idrarda ürik asit ve okzalat miktarını artırıp, idrardaki koruyucu sitrat oranını azaltarak, böbrek rahatsızlıklarını tetikler. Bu sebeple de hayvansal protein yerine tarımsal protein tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bütün vitaminlerin alınmasının önemli olduğunu, lifli gıda tüketiminin artırılmasının taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtiyoruz ”diye konuştu.

Böbrek Sağlığına Dikkat

Ramazan ayında böbrek taşı oluşumunu önlemek veya riski azaltmak için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Murat Arslan şu tavsiyelerde bulundu.

Yeterince su için: Böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek en iyi tedbir yeterince su içmektir. Su alımının azaltılması böbrek taşı riskini artırır. Ancak, suyu çok hızlı bir şekilde içmek yerine, gece boyunca düzenli aralıklarla küçük yudumlar halinde içmeye özen gösterin.

Karbonhidratı azaltın: Yüksek oranda karbonhidrat ile (ekmek, tatlı, şeker vs.) beslenmek, idrarda taşın öncül maddesi olan kalsiyumun atılımını artırarak böbrek taşı oluşma riskini artıracaktır. Karbonhidratın azaltılması taşa karşı alınabilecek bir diğer önemli tedbirdir.

Fazladan tuz kullanmayın: Fazla tuz tüketimi idrarda taş oluşumuna yol açan kalsiyumun atılımını artırır, taş için koruyucu olan sitrat miktarını azaltır. Yiyeceklere tuz ekmeden günlük tuz gereksinimimizi besinlerle ya da suyla karşılayabiliriz. Ramazanda iftar-sahur arasında tuzlu besinlerden özellikle kaçının.

Fazla egzersizden kaçının: Oruç tutarken aşırı egzersiz yapmak, vücutta su kaybına neden olabilir ve böbrekleri zorlayabilir. Oruç tutarken hafif egzersizler yapmaya özen gösterin.

Dengeli beslenin: Tek tip beslenme yerine dengeli beslenin. Diyetteki lifli besinlerin artırılması taş oluşumunun engellenmesine katkıda bulunur. Akdeniz tipi beslenme böbrek taşı riskini azaltabilir.

Sahurda çay-kahve tüketiminden kaçının: İdrar söktürücü özellikleri nedeniyle sahurda çay-kahve tüketiminden kaçınmakta yarar var. Bu içecekler gün içinde susama hissini de artırabilirler. Bunlar yerine su, limonata, ayran gibi daha yumuşak içecekleri tercih etmekte yarar var.

Prof. Dr. Murat Arslan, “ Ramazan ayında özellikle diyabet, insülin direnci, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile kanser tedavisi alan hastaların mutlaka oruç tutmadan önce kendilerini takip eden hekimlere danışmalarını ve oruç tutabileceklerine dair onay almalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com