Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kaçar reflü tedavisinde ilaçların yetersiz kaldığı durumda anti reflü cerrahisinin yüz güldürdüğünü söyledi.
Reflü Tedavisi
İlaç tedavisinin reflüyü ortadan kaldırmadığını belirten Doç. Dr. Serdar Kaçar, “ İlaç tedavisi mide asidini başarıyla düşürmekle beraber yukarı kaçan sıvının diğer tahriş edici özelliklerine mani olamaz. Ömür boyu ilaç tedavisinin maliyeti cerrahiye oranla çok daha yüksektir. Yutma borusu alt ucunda ileri derecede tahriş ve darlık gibi komplikasyonlar ilaç tedavisi ile daha az önlenebilmektedir. İlaç tedavisi ile reflüye bağlı geniz, akciğer problemlerinin giderilmesi daha zordur.” Dedi
Reflüde Cerrahi Tedavi
Reflüde cerrahi tedavinin direk olarak reflüyü, yani yukarı doğru kaçağı yok etmeye yönelik olduğunu belirten Doç. Dr. Kaçar, “ Başarılı cerrahi tedaviden beklenen sonuç kişinin yutma borusu ve mide bileşkesindeki anormalleşmiş mekanizmaların düzeltilip yukarı mide sıvısı kaçağının tamamen ortadan kaldırılmasıdır.”
Anti-reflü cerrahisi
Anti-reflü cerrahisi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Serdar Kaçar, “ İlk olarak Dr. Nissen tarafından tanımlanmış ve 50 senelik uzun dönem sonuçları bilinen bir cerrahi yöntemdir. Bu eski ameliyat artık karnı kesmeden yani laparoskopik olarak yapılabilmektedir. İlk olarak 1991 yılında yapılmış olan laparoskopik anti-reflü cerrahisi reflü hastalığının tedavisinde bir çığır açmıştır. Laparoskopik anti-reflü cerrahisi genel anestezi altında uygulanır. Ameliyat 1 saat civarı sürer. Ameliyat sırasında gidişata göre yüzde 1 ihtimalle açık ameliyata dönülebilinir.
Avantajları
İlaçsız Bir Yaşam
Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibi tarafından yapılan reflü cerrahisi ile yeniden sağlığına kavuşan A. Ö, “ 20 yıldır reflü şikayetim vardı. Mide yanmaları beni çok rahatsız ediyordu. İlaçsız hiçbir günüm geçmiyordu. İlaçsız bir yaşamın olabileceğine inanmıyordum. Daha sonra yapılan tetkiklerde reflümün mide fıtığı olduğu öğrenildi. Ameliyat olmam gerekti. Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibi beni ameliyat etti. Ameliyattan yarım saat sonra bile fark edilir bir değişiklik hissettim. Mide yanması ve yemeğin yukarı kayması gibi bir his olmadı. Bu hastalığı olan hastaların ameliyat olmasını öneriyorum. Ameliyattan hemen sonra kalkıp yürüyüşlere başladım ertesi günü taburcu oldum. “ dedi.