Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Prof. Dr. Cem Küçükerdönmez uzun süren retina dekolmanı varlığında tedavi uygulanmazsa kalıcı görme kaybı riskinin arttığını söyledi. Prof. Dr. Küçükerdönmez, “Retina dekolmanı, ileri evre şeker hastalığında (diyabet) veya gözün bazı iltihabi hastalıklarında yırtık oluşmadan da gelişebilir” dedi.
Retina Dekolmanında Belirtiler
Retina dekolmanının gözün müdahale gerektiren bir hastalığı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Küçükerdönmez, “Retina tabakası yerinden ayrıldığında görme hücrelerine oksijen ve besin sağlayan damar katından da ayrılır. Retina dekolmanında ağrı oluşmaz. Ancak retinada ayrılmayı haber veren öncül belirtiler dekolman tam olarak oluşmadan hemen önce ortaya çıkabilir. Bu öncül belirtiler arasında ‘kurum yağması’ veya ‘örümcek ağı’ şeklinde yüzen karaltılar görme ve fotoğraf makinası flaşına benzer ışık çakmaları görme sık rastlanılan belirtilerdir. Işık çakmaları gündüz vakti veya oda karanlığında gözler kapatılsa dahi kendini gösterebilir. Dekolman geliştiğinde ise genellikle görme kaybı veya perdeli görme (alt, üst veya yanda bir alanı karanlık veya bulanık görme) şikayetleri ortaya çıkar. Bu belirtiler varlığında hastalar acilen bir göz hekimine başvurmalıdır” dedi.
Risk grupları
Prof. Dr. Cem Küçükerdönmez, 50 yaşın üzerinde olanların, ailesinde retina dekolmanı öyküsü bulunanların, ileri derecede uzak görme bozukluğu (miyopi) olanların, diğer gözünde retina dekolmanı gelişmiş ve daha önce katarakt cerrahisi gibi göz içi cerrahi operasyon geçirmiş olanların, göze daha önce herhangi bir delici darbe alanların retina dekolmanı gelişimi için yüksek riske sahip olduklarını söyledi.
Tanı ve muayene yöntemleri
Prof. Dr. Cem Küçükerdönmez “Bir veya her iki gözünüzde ışık çakmaları, uçuşan cisimler görme veya perdeli görme gelişiyorsa vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurunuz. Doktorunuz damlalar ile gözbebeğinizi büyütülerek göz dibine bakarak inceleme yapacaktır. Bu muayenede özel bazı merceklerle oturarak veya sedyede yatarak inceleme yapılabilir. Göz dibinin yeterince net görülememesine yol açan yoğun katarakt veya göziçi kanaması gibi diğer hastalıkların varlığında gözün ultrasonografik incelemesine başvurulabilir. Göz hekiminiz belirtiler bir gözde oluşsa da, diğer gözde de risk olduğu için her iki gözünüzü de ayrıntılı muayeneye alabilir. Bu muayene sonrası eğer yırtık saptanamazsa, hekim gözden kaçabilecek yırtıkların tespiti için sizi birkaç hafta sonra yeniden çağırabilir. Bu dönemde yeni belirtiler gelişirse daha erken dönemde göz hekiminize başvurmak gerekir” dedi.
Retina Dekolmanında Tedavi
Retina dekolmanı tedavisi cerrahi operasyon gerektirir. Muayenede dekolman mevcut değil, ancak sadece retina yırtıkları mevcutsa lazer tedavisi ile dekolman gelişimi önlenebilir. Bu tedavide özel mercekler yardımıyla yırtık etrafına lazer enerjisi uygulanır ve 1 hafta içinde yırtık etrafı sıvı geçişine izin vermeyecek şekilde sıkı yapışıklık elde edilir. Ancak, eğer ilk muayenede dekolman saptanmışsa yalnızca lazer tedavisi yeterli olamamaktadır. Bu durumda vakit kaybetmeden cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide ‘sörklaj veya lokal çökertme’ adı verilen teknik uygulanabileceği gibi, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle giderek daha da artan başarı oranlarına sahip olan ‘vitrektomi’ cerrahisi de uygulanabilir. Bazı durumlarda her iki teknik beraber de uygulanabilir. Cerrahi tedavi mutlaka konusunda uzman bir göz hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir. Erken dönemde fark edilen ve tecrübeli bir hekim tarafından cerrahi uygulanan hastalarda ilk operasyon sonrası iyileşme oranı %80’in üzerindedir. Genellikle ameliyat sonrası ilk haftalarda retina yırtıklarının yerleşim yerine göre hastalara pozisyon (yüzüstü veya yan yatış) verilmektedir. İlk haftalarda sık, sonrasında azalan sıklıkta göz damlaları reçete edilir. İyileşme süresince gerekli görülürse ilave cerrahi müdahaleler gerekebilir. Retina dekolmanı, gözün hastalıklarından biri olup, günümüzde erken fark edildiğinde cerrahi tedaviyle yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir. Hastaların bu durumun belirtileri konusunda bilgi sahibi olmaları ve retina hastalıklarının tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir göz hekimine ulaşmaları kalıcı görme kaybının önlenmesi için hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.